Međunarodno takmičenje u alpskom skijanju „Fis trofej Ravna planina“ zvanično je danas otvoren u ski-centru „Ravna planina“ kod Pala, uz učešće 76 takmičara iz 22 zemlje. Peti „FIS trofej Ravna planina“ organizovan je u alpskoj disciplini slalom, a u okviru njega održava se i Juniorsko prvenstvo BiH.

Takmičenje je otvorio pomoćnik ministra za sport Republike Srpske Marko Đuran, koji je istakao da je veliko zadovoljstvo prisustvati Fis trci, posebno što su u uslovima pandemije u Republiku Srpsku došli i takmičari sa Filipina.

– Mi svi koji se bavimo sportom, institucije i privredni subjekti treba da budemo zahvalni organizatoru, gostima, medijima, a najviše takmičarima što su danas ovdje sa nama na Ravnoj planini. Sport je nakon pojave virusa korona doživio veliki zastoj, ali se počeo buditi – naglasio je Đuran.

On je rekao da je Ministarstvo porodice, omladine i sporta Srpske već tradicionalno sponzor održavanja Fis trke i izrazio nadu da će to sponzorisanje biti značajnije u narednom periodu, posebno u organizaciji „Evropa kupa“.

Predsjednik Smučarskog kluba „Pale“ Igor Šljuka rekao je da je danas drugi dan Fis trke na Ravnoj planini, koja se održava peti put u kontinuitetu, te da su na stazi 76 učesnika iz 22 zemlje.

– Iako u teškim kovid uslovima, ljudi su smogli snage, strpljenja i ispunili sve predostrožnosti da bi danas imali veoma uspješno takmičenje, tako da su staze idealno pripremljene – naveo je Šljuka.

On je zahvalio ljudima koji su podržali ovu sportsku manifestaciju, prvenstveno resornom ministarstvu, Skijaškom savezu BiH, načelnicima opština Pale, Istočno Novo Sarajeva i vlaskiku ski-centra Veljku Golijaninu koji je omogućio da se trka održi

Predstavnik Ski-saveza BiH Boris Lekić rekao je da očekuju da će takmičenje biti vrhunsko jer su vrhunski i organizatori, te dodao da je one od višestrukog značaja za Savez.

Vlasnik Ski-centra „Ravna planina“ Veljko Golijanin pozdravio je sve takmičare iz 22 zemlje, ističući da su u skoro nemogućim uslovima došli na skijalište i svojim učešćem doprinijeli da se održi peta Fis trka.

– Možemo se ponositi da smo u regionu jedini koji smo napravili pet Fis trka na kontinuitetu. Samim zalaganjem i uspješno završenim trkama, ski-centar je ozbiljan kandidat i nosilac `Evropa kupa`. Od 22. do 26. februara očekujemo da se održi `Evropa kup`, što za našu lokalnu zajednicu Pale, za Republiku Srpsku i BiH znači puno – kaže Golijanin.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da je lokalna zajednica ponosna na organizaciju Fis trke i da je organizator izvukao maksimum, s obzirom na pandemiju virusa korona.

– Ski-centar Ravna planina pokazao je da može organizovati takmičenja i siguran sam da će i tehnički delegat znati da vrednuje njihov trud, tako da će organizacija `Evropa kupa` koja treba da uslijedi poslije bodovanja ove Fis trke biti nesporna – naveo je Jugović i dodao da će takmičari i posjetioci skijaškog centra znati da uživaju u čarolijama zimskog sporta.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić rekao je da će u skladu sa svojim nadležnostima i mogućnostima uvijek podržavati ovakve sportske manifestacije.

Organizator Petog „Fis trofej Ravna planina“ je Smučarski klub „Pale“ u saradnji sa smučarskim savezima BiH i Republike Srpske.

Takmičenje će trajati do sutra.