Ministar sigurnosti Dragan Mektić navodi da je Udruženje evropskih banaka uvelo restrikcije koje su se odrazile na banke u BiH.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić tvrdi da su se finansijske mjere koje je Evropska unija uvela BiH zbog neispunjavanja obaveza ozbiljno odrazile na banke u toj zemlji, ali da bi rigorozne kazne tek mogle uslijediti.

Bosni i Hercegovini su otežane finansijske transakcije, poslovanje banaka, ali i poslovanja privrednika.

Obaveze iz Akcionog plana FATF-a (Svjetska organizacija za sprečavanje pranja novca i finansiranja borbe protiv terorizma) moraju se ispuniti do kraja januara, a Mektić za AJB kaže da nije optimista.

“BiH još nije na crnoj listi. Mi se još nalazimo na tzv. light-sivoj listi  FATF-a koju je preuzeo Moneyval, institucija Vijeća Evrope iz Strasbourg. Ta lista ne podrazumijeva obavezno uvođenje sankcija i restriktivnih mjera. Međutim, Udruženju evropskih banaka je to bilo dovoljno da kaže “vi ne poštujete međunarodne standarde“ vezane za finansijske transakcije i sprječavanje pranja novca. Taj se novac može koristiti za finansiranje terorizma. Počeli su uvođenjem restriktivnih mjera koje su se značajno odrazile na naše banke. Po mojim informacijama nekoliko hiljada bankovnih računa naših banaka je ugušeno ili na neki način blokirano. Svakim danom naše banke ulaze u sve težu situaciju“, navodi Mektić.

Veliki problemi za bh. kompanije

Tvrdi da, ako BiH ne ispuni uslove, da je pred tom zemljom jedan neizvjestan period u pogledu finansijskih transakcija banaka sa evropskim bankama, pa i onima koje se nalaze van Evrope.

Kazao je da je najviše računa banaka blokirano u Njemačkoj, a nešto manje u ostalim evropskim zemljama.

To, tvrdi, pravi ozbiljne probleme velikim bh. kompanijama koje rade sa Njemačkom.

Dodao je da su sve banke u BiH obuhvaćene mjerama. Očekuje da će se sa nekim mjerama pričekati do januara mjeseca kada ističe vrijeme za realizaciju Akcionog plana koji je usaglašen sa FATF-om.

“Više obaveza se odnosilo na nadležnost dva entiteta, ali neke i na državu. Ako ne ispunimo obaveze, onda nam ozbiljno prijeti crna lista, koje će biti puno ozbiljnije od ovih. One će se odnositi na same banke, kompanije pa i na fizička lica koja će na razne načine željeti da vrše finansijske transakcije izvan BiH. Prvi akcioni plan je BiH sa Moneyvalom napravila 2009., ali do 2015. se ništa nije uradilo po tom pitanju. Nisam optimista, nadam se da ćemo obaveze ispuniti do januara do 2017. U ovoj državi niko za ništa ne odgovara. Čisto sumnjam da će neko da odgovara za ovo“, istakao je.

Privrednici kao i bosanskohercegovačko Udruženja bankara traže političku akciju. Priznaju da imaju problem s transakcijama u međunarodnom platnom prometu. Desetine pritužbi su dobili i kratko poručuju, institucije moraju što prije djelovati.

Izvor: Al Jazeera