Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je danas da je vidljivo da u preduzeću „Mofas“ u Istočnom Sarajevu postoje jasni razvojni planovi, koji idu u pravcu povećanja obima i vrijednosti proizvodnje i otvaranja novih radnih mjesta.
„Ono što postaje problem i ove i drugih opština je što nema adekvatnog kadra koji bi mogao da radi u ovakvoj proizvodnji. Tu mislim na metalostrugare, metaloglodače, varioce, bravare, jer se oni nedovoljno obrazuju u školama i sada je problem da nađete adekvatnu radnu snagu“, rekao je Đokić i dodao da su neki radnici blizu penzije i potrebno je razmišljati o novim radnicima, a posebno o kadru visoke stručne spreme.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
Direktor „Mofasa“ Branko Kenjić istakao je da je u potpunosti obnovljena proizvodnja na linijama zupčanika, bregastih vratila, radilica i one su uposlene punim tempom, a počela je i proizvodnja na liniji glava cilindra gdje u narednom mjesecu očekuje punu uposlenost.

Prema njegovim riječima, pod narudžbom je oko 750.000 evra što garantuje da se može ostvariti plan koji je zacrtan za ovu godinu, a to je oko 6.700.000 KM i sve je većinom za inostrano tržište.

Direktor njemačke kompanije „Pol Berhart“ Dirk Ote istakao je da su prije godinu dana došli u „Famos“ sa jednom vizijom da pokrenu proizvodnju, u čemu su i uspjeli.

On je istakao da je dosta urađeno, ali da još nisu blizu cilja, zbog čega će se i dalje razvijati u jednu modernu fabriku koja će biti spremna da svoje proizvode izvozi na svjetsko tržište.