Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je razgovarao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o mogućnosti korišćenja bolničkih kapaciteta u Srbiji za građane Republike Srpske oboljele od kovida 19, te da je Srbija stavila svoje kapacitete na raspolaganje.

Vučić je potvrdio da će građanima Srpske, pogotovo onima sa težim kliničkim slikama, biti omogućeno liječenje u Srbiji.

Dodik je zahvalio Srbiji i Vučiću u ime građana Republike Srpske za donaciju respiratora i medicinske opreme.

On je istakao da je u Republici Srpskoj sve veći broj zaraženih i hospotalizovanih, da je UKC već popunio kapacitete, te da je potrebno osposobiti dodatne kapacitete, tj. opremiti ih, u čemu će pomoći ova donacija Srbije.

– Zatražio sam pomoć od Vučića jer je u Republici Srpskoj sve veći broj zaraženih i onih koji trebaju hospitalizaciju i ovi respiratori su nam potrebni za opremanje dodatnih 400 mjesta za kovid pacijente – naveo je Dodik i dodao da su, uz opremu, potrebni i obučeni kadrovi.

On je istakao da Srbija i u pandemiji pokazuje liderstvo.

– Srbija ne samo da je obezbijedila za svoje građane sve što je potrebno, već pomaže i regionu. Ovo je kontinuirana pomoć Srpskoj. Srbija je na početku krize pomogla, uvijek je bila tu da pomogne kad treba – rekao je Dodik.

On je naveo da je u Srbiji protiv virusa korona do sada vakcinisano i više od 15.000 ljudi iz Republike Srpske.