Direktor Olimpijskog centra /OC/ „Jahorina“ Dejan Ljevnaić danas je sa predstavnicima šest opština Istočnog Sarajeva potpisao ugovore o besplatnom skijanju za djecu sa područja opština ovog grada, a potpisivanju je prisustvovala i predsjednik Vlade Republike Srpske Želјka Cvijanović.

Cvijanovićeva je podržala aktivnosti OC „Jahorina“ s cilјem da djecu sa područja grada Istočnog Sarajeva zbliže s Jahorinom.

„Svjesni smo važnosti da je to bitan ekonomski i turistički resurs za ovo područje i Republiku Srpsku, vodeći računa da postoji duga tradicija, te da je neophodno obaviti određene aktivnosti kako bi se iskoristila velika razvojna šansa i šansa za dodatno zapošlјavanje“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je poručila da se nastoje napraviti pretpostavke kako bi predstojeća zimska sezona bila uspješna.

„Sigurno je da je potrebno izvršiti dodatna ulaganja na Jahorini kako bi se zaokružila investicija. Znate da je tokom prethodnih godina bilo značajnih ulaganja, te da neke stvari nisu bile upotpunjene i završene i cijenimo da su to sada naredni koraci koje treba uraditi“, dodala je Cvijanovićeva.

Ljevnaić je istakao da OC „Jahorina“ kao društveno odgovorna kompanija želi da podstakne što veći broj djece da se bave skijanjem.

„Cilј nam je da što više djece dođe na Jahorinu, da ovu planinu zavole i doživlјavaju kao svoju, te da prve skijaške korake naprave upravo ovdje. Za ovu sezonu smo pripremili dva novija ski-vrtića“, rekao je Ljevnaić.

On je dodao da je skijanje kao sport na svjetskom nivou u opadanju zbog čega OC „Jahorina“ preduzima mjere i korake kako bi se djeca vratili u prirodu i stekla zdrave navike.

Direktor OC „Jahorina“ rekao je da je novi menadžment zauzeo stav da na planini nije samo problem sistem za vještačko osnježavanje, nego treba govoriti i o parkingu, komunalnom uređenju i rasvjeti.

On je naglasio da novi menadžment ne okreće glavu od problema na planini i da skijašima može obećati da su staze apsolutno spremne za predstojeću sezonu.

„Što se tiče sistema za osnježavanje, urađen je projekat sa najbolјim inženjerima i najbolјe rješenje što se tiče našeg iskustva. Da bi se postavio sistem za osnježavanje neophodno je prvo pripremiti staze i obezbijediti vodu, da se uradi vodoakomulacija, vjetroustave. Sve smo već uradili, a trenutno su mašine na terenu“, rekao je Ljevnaić.

On je dodao da je ugovor o vještačkom osnježavanju potpisan sa kompanijom koja je vodeća u svijetu i da je urađeno jezero.

„U narednom periodu očekujemo da se uradi i folija. To jezero je vještačka akumulacija na vrhu planine kapaciteta 90.000 kubnih metara. Ideja je da se koristi i u lјetnom periodu kao atrakcija kako bi planina živjela tokom 365 dana u godini“, napomenuo je Ljevnaić.

Prema njegovim riječima, cilј projekta jeste da se sezona sa postojećih 60 dana skijanja produži na 120 do 130 dana kako bi se pokrenuo zamajac turističke potrošnje.

Ugovore u ime lokalnih zajednica potpisali su načelnici opština Pale Boško Jugović, Trnovo Dragomir Gagović, Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić, Sokolac MIlovan Bjelica, Istočni Stari Grad Bojo Gašanović i načelnik odjelјenja za opštu upravu Istočne Ilidže Mileta Vuković.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković izrazio je zadovolјstvo potpisanim ugovorima i zahvalio direktoru OC „Jahorina“ jer je omogućeno djeci Istočnog Sarajeva da koriste skijališta besplatno.

„Grad Istočno Sarajevo će se uklјučiti u ovu akciju tako što ćemo pomoći prevoz djece do skijališta sufinansiranjem sa načelnicima opština. U tom pravcu ćemo u narednom periodu preduzeti korake i možda potpisati dodatne ugovore između Grada Istočnog Sarajeva, opština i onih koji budu vršili uslugu provoza“, dodao je Vuković.

Prema njegovim riječima Grad Istočno Sarajevo nastojaće zajedno sa opštinama da iznađe mogućnost da bi boravak djece na Jahorini bio kompletan, odnosno da se obezbijede učitelјi skijanja i skijaška oprema.

Izvor i foto: Srna