Direktor EYOF-a 2019 Samir Avdić učestvovao je u radu 45. Generalne skupštine Evropskog olimpijskig komiteta u Minsku, na kojoj su sumirani rezultati evropskih sportskih takmičenja.

Predstavnici  EYOF-a iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva i članovi Predsjedništva Olimpijskog komiteta BiH  održali su u Minsku sastanak sa članovima Koordinacijske komisije Evropskog olimpijskog komiteta  o pripremama i organizaciji Evopskog zimskog omladinskog festivala 2019.

Konstatovano je da su ispoštovani procedure i rokovi vezano za dostavljanje Master plana, te izvještaja o napretku BiH, odnosno, gradova domaćina Istočnog Sarajeva i Sarajeva. Direktor EYOF-a 2019 Samir Avdić obavijestio je članove Komisije o dosadašnjem toku priprema, naročito, kad je riječ o finansijskom aspektu i stanju borilišta. Avdić je članove Komisije upoznao o tome da je, u međuvremenu, kostituisan Organizacioni odbor  EYOF-a, te da su svi članovi OO preuzeli određene obaveze.

Članovi Koordinacijske komisije Evropskog olimpijskog komiteta izrazili su zadovoljstvo što su sve neophodne informacije dostavljene na vrijeme i konstatovali da je pred organizatorima još mnogo posla. Gradovi domaćini, Sarajevo i Istočno Sarajevo, moraće da angažuju ljudske resurse koji imaju potrebno iskustvo u organizaciji sličnih međunarodnigh događaja, te da u što kraćem roku obezbijede borilišta i neophodnu insfrastrukturu, jer bi prva testna takmičenja trebalo da budu održana početkom 2017. godine.

Kao domaćini ove značajne sportske manifestacije, Sarajevo i Istočno Sarajevo biće u obavezi da ispoštuju sve finansijske aspekte organizacije.

Izvor: Grad Istočno Sarajevo