Naravno, teško je znati što muškarac misli, ali stručnjaci se zaklinju da način na koji se on ponaša nakon seksa može da otkrije šta mu se mota po glavi.

Foto: Guliver/Thinkstock

Donosimo nekoliko uobičajenih situacija nakon seksa i objašnjenja šta to govori o vašem muškarcu!

Želi da se mazi

Dečko koji želi da se mazi, želi i nešto više, objašnjava stručnjakinja za odnose Wendy Walsh, autorica knjige The 30-Day Love Detox. Želja za maženjem pokazuje da je spreman formirati nešto ozbiljnije i da vas ne želi samo za jednu noć.

Ne želi da se mazi

“Većina dečki ulazi u ovu kategoriju”, tvrdi Walsh. Prosječan dečko će se odmah dohvatiti mobitela ili daljinskog upravljača. Ne shvaćatajte to osobno. Muškarci razmišljaju drugačije i većina ih ne voli maženje nakon seksa. Trebalo bi da se zabrinute jedino ako je nekad volio da se mazi nakon seksa, a sada više ne. To bi mogao da bude znak da postoje određene napetosti u vašem odnosu.

Raspoloženje mu se promijenilo

Obično je brbljav, ali nakon seksa postaje miran i šutljiv. Šta se događa? “Možda je nesiguran u vezi svoje izvedbe ili je samo u zamišljenom raspoloženju nakon seksa”, kaže Walsh.

Ode na spavanje

Ako se odmah nakon seksa okrene na drugu stranu i zaspi, to nema veze s vama, objašnjava Jennifer Landa, autorica knjige The Sex Drive Solution for Women. Seks oslobađa dopamin, neurotransmiter koji šalje hemikalije za “dobar osjećaj” kroz vaše tijelo. Nakon orgazma porast oksitocina potiče umirujuće djelovanje koje kod muškaraca uzrokuje potrebu za snom. Ako zaspi, pripišite to činjenici da je muško.

Ode u kupatilo

Njegova prva stanica nakon seksa je kupatilo. Razlog? “Hormoni oksitocin i prolaktin utiču na regulaciju vode u bubrezima i mogu izazvati potrebu za mokrenjem nakon seksa”, objašnjava dr Landa.

Odlazi odmah nakon seksa

“Ako se to dogodi jednom, ok. Ali ako se događa prilično često, to je znak za alarm”, kaže Walsh. Dečko koji bježi odmah nakon seksa vjerovatno smatra da se vaš odnos zasniva isključivo na seksu ili ima problema s intimnošću i predanošću. Ako želite da vam postane dečko, insistirajte da ostane nakon seksa, u suprotnom ga nogirajte.

Želi sendvič

Znamo da seks ne sagorijeva baš toliko puno kalorija, pa zašto mu treba zalogaj čim završite? “Skuplja snagu za drugu rundu”, kaže Landa. To je podsvjesna potreba za pojačanjem nivoa dopamina u tijelu, odnosno period čekanja dok ne skupi snagu za novu rundu seksa.