Udruženje građana “Probudi se” Istočno Sarajevo će 9. i 10. oktobra organizovati VIII Dane tikve – SAJAM HRANE, PIĆA, POLJOPRIVREDE I PREDUZETNIŠTVA u Istočnom Sarajevu na platao kod TC Bingo, Lukavica.

Primarni cilj nam je promocija proizvodnje hrane i pića, poljoprivrede i preduzetništva kao i upotrebe tikve u ljudskoj ishrani kao jedne od najzdravijih kultura koja odlično uspjeva na našim prostorima.

Za prodajnu izložbu poljoprivrednih proizvoda, prerađevina i rukotvorina se prijavilo 65 izlagača iz cijele Bosne i Hercegovine, a pripremljen je cjelodnevni zabavni program od 9-19.00 časova za sve uzraste.

U subotu, 09. 10. 2019. godine, Dani tikve počinju defileom djece predškolskog uzrasta obučenih u boje jeseni i ukrašenih plodovima jeseni koje će predvoditi mažoretkinje iz Čapljine. Defile kreće sa Šetališta „Dr. Miodrag Lazić“ i završava se na platou ispred TC Bingo Lukavica. Nakon toga će djeca iz Srednje muzičke škole, vrtića i osnovnih škola pokazati svoja umijeća u sviranju, glumi i recitovanju.

Izložba poljoprivrednih proizvoda, prerađevina i rukotvorina će biti postavljena u 09.00 časova, a nakon toga će uslijediti degustacija jela od tikve, zatim otvaranje manifestacije, vaganje tikve, izbor najtežeg, najdužeg, najmanjeg i najljepšeg ploda tikve i proglašenje pobjednika u kategorijam najljepšeg dvorišta, balkona i prostora zajednice etažnih vlasnika, najljepšeg štanda na sajmu i najukusnijeg jela, kao i pobjednica u takmičenju u brzom i preciznom pletenju šarenog priglavka.

Nakon toga slijedi muzički program u kome nastupaju  kultutno umjetnička društva i pjevačke grupe: „Bratsvo“, „Buško Vujadin“, „Slavija“, „Vojkovići“ i „Mitrov danak“. Program će krunisati svojim nastupom mladi muzičari: Marija Manjak – gitara, Nenad Ćuskić -klavijature, Anđela Nikolić-harmonika i Milica Rašević- violina.

U nedjelju, 10.10.2019. godine, je pijačni dan od 10.00 -16.00 časova.