Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini danas 21.10.2016., održava prvi Socijalni dan- dan kada srednjoškolci mijenjaju svoje školske klupe za radna mjesta.

Socijalni dan je najznačajniji projekat srednjoškolaca koji će se implementirati u tekućoj godini dana, čija je suština da učenici na jedan dan, školske klupe zamjene radnim mjestima koja će obezbijediti lokalni poslodavci.

U Istočnom Sarajevu projekat provodi naš Lokalni tim Istočno Sarajevo Asocijacije srednjoškolaca u BiH.

asubih

Projekat se implementira sa ciljem ukazivanja na vrijednosti praktičnog učenja i stvaranje zdravije lokalne zajednice saradnjom između poslodavaca i srednjoškolaca. Samim tim motivisaćemo srednjoškolce da svojim radom doprinesu poboljšanju njihove lokalne zajednice, te potaknuti sadašnje i buduće poslodavce na investiranje u mlade naraštaje. Socijalni dan koji provode mnoge organizacije širom Evrope počev od Danske, Njemačke, Italije i Srbije novac najčešće doniraju u svrhu projekata za mleda na prostoru svoje zemlje. Ista situacija je i sa prvim Socijalnim danom Asocijacije srednjoškolaca u BiH koja će podržati omladinske projekte u svojim lokalnim timovima širom države.

U projektu Socijalni dan učestvuje 10 gradova nositelja projekta kao i preko 40 lokalnih timova u okviru Asocijacije srednjoškolaca u BiH.

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) je nevladina, nestranačka i nepolitička organizacija čiji je osnovni cilj poboljšanje statusa srednjoškolaca u zemlji i okuplja sve mlade koji idu u srednju školu na prostoru BiH.