BRISEL, 18. JULA /SRNA/ – Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas u Briselu sa predsjednikom samoproglašenog Kosova Hašimom Tačijem na novoj rundi razgovora o sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Sastanak kome će prisustvovati i visoki predstavnik EU za spolјnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini trebalo bi da počne oko 9.00 časova i da se završi “rano popodne”, javio je Tanjug.

Nakon odvojenih sastanaka sa delegacijama Beograda i Prištine Mogerini će učestvovati na zajedničkom trilateralnom sastanku u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

 

Iz EU je najavljeno da će tokom današnje runde razgovora na visokom političkom nivou biti razmatran napredak u radu na sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i da će se planirati naredni koraci kako bi se taj rad intenzivirao.

U delegaciji Beograda pored predsjednika Srbije nalazi se i šef Kancelarije za KiM Marko Đurić, dok je delegacija Prištine došla u ”punom sastavu”, pored kosovskog predsjednika Hašima Tačija tu su i premijer Ramuš Haradinaj i predsjednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji.

Portparolka šefice EU diplomatije Maja Kocijančić najavila je mogućnost da se poslije trilateralnog sastanka Vučića, Tačija i Mogerini rad nastavi “u različitim formatima”, uključujući i prisustvo direkorke za Zapadni Balkna u Evropskoj službi za spoljne poslove Angeline Ajnhorst.

Na kraju prethodne runde razgovora, koja je održana 24. juna, u Briselu, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da srpska strana u razgovorima traži kompromisno rešenje i “bori se da dobije nešto, a ne ništa”.

Istovremeno, Vučić je naglasio i da je postignut važan dogovor da se svi problemi riješavaju u miru, poštujući jedni druge i garantujući bezbjednost građana.

Prištinska strana je nakon prethodne runde dijaloga poručila da postoji dobar momentum i pravo vođstvo za postizanje sprazuma”.

U međuvremenu, na KiM je došlo do hapšenja petorice Srba za koje se sumnjalo da su prijetili srpskim pripadnicima KBS-a da napuste ovu formaciju.

Poslije intervencije zvaničnika iz Beograda i najave mogućeg prekida dijaloga zbog tog incidenta, privedeni su pušteni istog dana.

Izvor: Alo