Matična biblioteka Istočno Sarajevo i Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo organizovaće u srijedu, 21. februara, promociju knjige i filma „Dušu nisu ubili“ autora Mire Lolić Močević.
Knjiga i film su dio projekta koji se sastoji od istoimenog dokumentarnog filma koji je nastao u produkciji RTRS-a, knjige svjedočenja „Dušu nisu ubili“, te istoriografske monografije „Zatiranje Srba u BiH u 20. vijeku“ autora docenta Drage Mastilovića, saopšteno je iz Matične biblioteke.

Prvi put na jednom mjestu o stradanju srpskih civila u BiH u svim ratovima u 20. vijeku govore očevici, stradalnici, potomci i istoriografska građa.

Ekipa dokumentarnog filma sa istoričarom Dragom Mastilovićem prolazi kroz BiH i prenosi istorijske podatke, snima prostore najmasovnijih stradanja, bilјežeći u kakvom su stanju spomen-prostori.

O onom što se na tim prostorima dešavalo, svjedočile su žrtve iz poslјednja dva rata i potomci stradalih iz Velikog rata.

„Kome je smetao srpski pravoslavni narod u BiH koji tamo živi najmanje od devetog vijeka /prvog pisanog izvora/? Kada, za koga je i gdje osnovan prvi koncentracioni logor u Evropi, koliko je Srba ušlo u 20. vijeku u BiH, a koliko izašlo? Zašto su Sarajevo i Srebrenica simboli srpskog nestajanja i zašto nema pravde u BiH“, samo su neka od pitanja na koja su autori pokušali pronaći odgovor, navedeno je u saopštenju.

Dokumentarni film rađen je u koprodukciji RTRS-a i Udruženja srpsko-ruski most pod pokrovitelјstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, a knjige su objavlјene pod pokrovitelјstvom Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spolјnih poslova Srbije i svesrdnu podršku u izradi filma VDH grupe iz Minhena.

Promocija knjige i filma „Dušu nisu ubili“ u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo počeće u 19.00 časova.

 

/Srna/