Sveti-Vasilije-slava-440x260Pravoslavna crkva i vjernici danas slave Svetog Vasilija Ostroškog, velikog čudotvorca čija su čudotvorna djela poznata i izvan granica Srpske pravoslavne crkve. Njegovo sveto tijelo u cjelosti počiva u ostroškoj isposnici, nepodložno zakonu truljenja, više od trista godina.

I danas je ostroška isposnica, u kojoj se podvižavao sveti Vasilije i u kojoj se nalaze njegove svete mošti, svojevrsna banja isceljenja za sve koji sa čvrstom vjerom i ljubavlju dolaze i pristupaju mu kao velikom čudotvorcu

Crkvica u kojoj leže mošti ostroškog sveca ispunjena je prijatnim mirisom, koji zadivljuje svakog poklonika.

Činjenica netruležnog tijela ovog velikog svetitelja, predstavlja fenomen za sebe, koji ljudi nazivaju čudom. Ovaj se fenomen jedino može shvatiti i objasniti svetim životom ostroškog sveca. A život svetog Vasilija bio je zaista život u bogu.

Još veće čudo i dokaz svetiteljstva svetog Vasilija jeste čudotvorna moć njegovog  tijela. On, koji je u svom zemaljskom životu više ličio na anđela nego na čoveka, uzdigao je svoj duh do prestola božjeg, a svoje tijelo obesmrtio. To sveto tijelo bilo je za vrijeme zemaljskog življenja hram duha svetoga, a poslije rastanka sa dušom, postalo je riznica blagodati.

Svetog Vasilija je u našoj srpskoj crkvi gospod odredio za posebnu misiju, za pomoćnika i iscelitelja svih nevoljnih i bolnih, koji sa čvrstom vjerom i ljubavlju dolaze i pristupaju mu kao velikom čudotvorcu.

I danas je ostroška isposnica, u kojoj se podvižavao sveti Vasilije i u kojoj se nalaze njegove svete mošti, svojevrsna Vitezda, banja isceljenja, u kojoj mnogi: bolesni, hromi, zgrčeni i umobolni nalaze milost božiju i odakle svojim domovima odlaze zdravi i dušom i telom.

Ne mogu se izbrojati razna čudesa, koja je gospod preko njega učinio i koje svakim danom čini i pokazuje nad svakim onim koji dolazi i traži pomoć posredstvom ovog velikog svetitelja, jerarha i učitelja, i podvižnika pravoslavne vere.

Mnogi vjeruju da će, ako se zavjetuju da će na svetog Vasilija otići na Duhove u manastir Ostrog, njihova, ili bolest nekog njima bližnjeg, nestati “kao rukom odnesena”. Ako riješite da potražite pomoć ovog sveca, od sutra treba da počnete strogi post koji će trajati sve dok na Trojice ili Duhove ne odete na Ostrog i tamo se pričestite.

Ako poznajete osobu koja se sprema na ovakvo putovanje, trebalo bi da joj odnesete ulja, tamjana i pamuka da sa sobom ponese i da to ostavi kod sveca “da prenoći”.

Često se događa da se zavetuju i katolici i muslimani, jer su na ovim prostorima svi uvjereni u velike čudotvorne moći svetog Vasilija, pa se tako veruje da stvari koje prenoće kod njegovih moštiju leče sve bolesti.

Zbog toga pamuk, ulje i tamjan koji su nošeni na Ostrog treba čuvati za “ne daj Bože”.

Vasilije Ostroški, po čudima poznat širom sveta. Slava mu i milost.

(Telegraf.rs)