Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obilјežava se danas, 3. decembra, a procjenjuje se da te osobe čine oko 10 odsto svjetske populacije.

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom je „Promocija učestvovanja i liderstva osoba s invaliditetom: poduzimanje akcija za implementaciju Agende održivog razvoja do 2030. godine”. Tema se fokusira na osnaživanje osoba s invaliditetom za inkluzivan, pravedan i održiv razvoj kako je predviđeno Agendom za održivi razvoj 2030. godine, koja obećava da niko neće biti izostavlјen i koja prepoznaje invaliditet kao koncept koji mora biti uzet u razmatranje prilikom implementacije 17 cilјeva održivog razvoja.

Od 1992. godine, 3. decembra širom svijeta održavaju se različiti događaji kojima se odaje priznanje osobama sa invaliditetom. Na ovaj dan se održavaju tribine i kampanje o invalidnosti, a zajednice se podstiču da u svojim lokalnim sredinama organizuju sastanke, razgovore, predstave u kojima učestvuju osobe sa invaliditetom. Opšti cilј je da se osobama bez invaliditeta pokaže da osobe sa invaliditetom mogu biti aktivni članovi društva, a nepostojanje adekvatne svijesti o toj činjenici može dovesti do različitih vrsta i stepena diskriminacije.