Mnogi u ovo možda neće poverovati, ali ako ste vlasnik psa, on je verovatno u stanju da pokaže šta vi mislite o drugim ljudima u vašem okruženju i to na osnovu vaše reakcije. Ovo otkriće objavljeno je u najnovijoj naučnoj studiji grupe francuskih stručnjaka, koji se bave psihologijom i ponašanjem životinja, na Univerzitetu u Marseju

Ovakav obik ponašanja zasnovan je na psihološkoj teoriji koja se naziva socijalno referenciranje, odnosno razumevanje i odgovaranje na emocije drugih, pri čemu pas zasniva svoj obrazac ponašanja prema strancima na tome kako njihovi vlasnici reaguju na njih. Koriste tu informaciju i po tome odlučuju da li će se ponašati prijateljski ili ne.

psi-citaju-misli-2

Šarlot Duranton, autorka ove studije objavljene u Animal Behaviour Journal, objašnjava da stav psa zavisi najpre od toga da li je njegov vlasnik prišao, ostao distanciran ili se udaljio malo od drugog čoveka koji mu prilazi. Osnovna svrha ove studije, po rečima autorke, je da vlasnici pasa treba da imaju u glavi ovu informaciju da bi znali kako treba da reaguju prema strancima koje sretnu na ulici, parku …

Najčešće, kako se navodi, psi reaguju u situacijama kada se njihovi vlasnici povlače u odnosu na stranca koji im prilazi, a na osnovu toga pas počinje da reaguje i pre nego što uspostavi vizuelni kontakt sa strancem. U skladu sa svojim temperamentom krenuće da se ponašaju zaštitnički prema svom vlasniku ili će se i oni početi povlačiti, ako je reč o plašljivim psima.

psi-citaju-misli-33

Fenomen socijalnog referenciranja nije novina među naučnicima i psiholozima, jer su i mnogo pre objavljivanja ove studije rađeni slični eksperimenti sa decom, koja u ovakvim situacijama netremice posmatraju svoje roditelje kada stupaju u kontakt sa strancima, da bi na osnovu toga mogli da formulišu odgovor i obrazac svog ponašanja prema tim ljudima.

Autori studije navode da su rezultati ovog istraživanja vrlo važni kako bi se, u neku ruku, vlasnicima, bar onim odgovornim, pomoglo i omogućilo da kontrolišu reakcije svojih pasa na javnim mestima.

Još jedna zanimljivost koja se navodi u ovom istraživanju, koja takođe može biti vrlo značajna i interesantna, da u pomenutim situacijama postoji razlika u reakcijama između ženki i mužjaka. Mužjaci, kako se navode, nešto kraće posmatraju svoje vlasnike od ženki da bi dobili odgovor koji ih zanima o čoveku preko puta.

Izvor:Telegraf