Svakodnevno smo u prilici vidjeti nemile scene napada na građane i otuđivanje njihove imovine. Niko i ništa više nije sigurno, te je dodatni oprez prijeko potreban.

Mnogi od nas iz praktičnih razloga i dodatne sigurnosti prilikom plaćanja, između keša i kreditnih kartica, radije biraju ovo drugo. Međutim, da su i kartice na meti odvažnih lopova govori i sljedeća informacija.

Naime, u šoping centrima i na željezničkim stanicama u poslednje vrijeme pojavila se nova vrsta krađe novca sa bankovnih kartica.

Lopovi upoznati s novom tehnologijom bez mnogo muke mogu pokrasti vaše podatke sa platnih i kreditnih kartica, bez da ih uopšte i dotaknu.

Sve što je potrebno jeste da lopov sa RFID čitačem, koji otkriva radiofrekvenciju, bude udaljen od vas 15 centimetara. To mu omogućava “skidanje“ podataka s vaše kartice dok je ona još u vašim rukama i naizgled zaštićena.

ABC7 I-Team otkrio je da se ovaj novi način digitalne prevare najlakše primenjuje na tzv. “wave and pay“ karticama.

“Potrebni uređaji za sprovođenje ove prevare su veoma pristupačni i mogu se vrlo lako pronaći na internetu“, naglasio je Deavid Bryan, stručnjak za sigurnost kompanije “Trustwave“, javlja Daily Mail.

Ako se čitač nalazi u granicama dometa tokom plaćanja „wawe and payom“, čitač će automatski uhvatiti signal koji emituje kartica u svega nekoliko sekundi. Informacije koje čitač „pokupi“ mogu se koristiti pomoću uređaja koji košta između 300 i 400 dolara, a koji kopira kreditne kartice.

Kompanija NORTON“ ističe da će ove godine čak 70 odsto kreditnih kartica biti podložno ovom novom načinu digitalne krađe, zato bi valjalo biti na oprezu.

Autor: J.K.

Izvor:Dnevni avaz