U sokolačkoj Fabrici tepiha do kraja novembra proizveli su 17.000 metara kvadratnih tepiha te ih izvezli u Srbiju za 45 odsto više nego lani.

Radnici će, tako, zadovoljni u januaru otići na kolektivni godišnji odmor sa zarađenim platama za naredna tri mjeseca.

Direktor Fabrike Miodrag Dupljanin naglašava za da je ovo preduzeće opstalo 46 godina na izbirljivom tržištu zahvaljući tradiciji i kvalitetu mašinski tkanog tepiha, za koji se i danas opredjeljuju kupci koji cijene kvalitet.

On je veoma zadovoljan rezultatima iz ove godine, jer je velika većina pokazatelja poslovanja – dobra.

Dupljanin ističe da je realizacija robe popularne sokolačke “Ćilimare” bolja u odnosu na 2020. te da su zalihe gotovih proizvoda značajno smanjene.

– Učešće izvoza u ukupnoj realizaciji bio je za deset odsto veći nego u prethodnoj, a u 2021. će biti 20 odsto – najavljuje direktor ove fabrike u razgovoru za Srnu.

Pojačana prodaja tepiha na ino i domaćem tržištu uticala je, kaže, na poboljšanje finansijske situacije i zadovoljavajuću likvidnost preduzeća, što je dovelo do povećanja plata prošlog mjeseca za deset odsto, pa je prosjek bio 616 KM.

Namjera im je, navodi, da povećaju lična primanja radnika, a u skladu sa tim i cijene svojih roba.

Dupljanin je najavio da će najvjerovatnije od 1. januara 2022. cijene proizvoda Fabrike tepiha biti povećane, prema sadašnjoj procjeni, za oko pet odsto.

On napominje da su i proizvođači iste branše iz drugih zemalja, prvenstveno iz Turske, koja je najprisutnija u oblasti tekstila na tržišti BiH i Srbije, povećavali cijene već dva puta u ovoj godini, dok su sokolači “ćilimari” to učinili samo jednaput.

Iako su imali povećanu realizaciju gotovih proizvoda, zalihe su na nivou šestomjesečne proizvodnje, što je uobičajeno za fabrike koje ne rade za poznatog kupca. To ne zabrinjava upravu preduzeća, jer su isfinansirane iz vlastitih izvora i ne opterećuju troškove.

– Obezbijedili smo zalihe sirovina i gotovog proizvoda, tako da ćemo ovaj zimski period ležerno provesti, s obzirom da imamo obezbijeđena sredstva za lična primanja za naredna tri mjeseca – navodi Dupljanin.

On objašnjava da će 36 zaposlenih u ovom preduzeću januar provesti na kolektivnom godišnjem odmoru, što čine već dugo godina, a drugi dio će, takođe kolektivno, odmarati u ljetnoj sezoni.

Dupljanin podsjeća da su u Fabrici ranije proizvodili i tepihe ručne izrade, te da se danas to radi samo povremeno po naružbi.

U zakupljenom pogonu Predionice, ranijeg “Viteksa” u Visokom, kako ističe, prerađivana je vuna od pranja do prediva, otkupljena od romanijskih stočara, od koje su do 30. septembra obezbijedili zalihe osnovne sirovine do juna naredne godine.

Dalja saradnja sa Predionicom “Viteksa” zavisiće od načina završetka stečaja u tom preduzeću.

Na ovaj način su, pojašnjava Dupljanin, obezbjeđivali osnovnu sirovinu za mašinski tkane tepihe, koji su, uprkos navali jeftinije robe iz zemalja sa istoka, kvalitetom ostali prepoznatljivi na tržištu podnih obloga.

On naglašava da se tepih persijskog dizajn sa pet boja /kvaliteta – 100 odsto vuna/ radi na tehnologiji staroj 50 godina, te da ipak uz savremeni način prodaje nađe kupaca spremnog da plati.

– Danas kupac iz Njemačke kupuje naše tepihe za kuću, zahvaljujući novim načinima komunikacije kupca i prodavca, koji i nama ide na ruku – napominje Dupljanin.

Fabrika tepiha na Sokocu jedino je prijetarno preduzeće na području ove opštine koje nije ulazilo u postupke reogranizacije, stečaja ili likvidacije od osnivanja 1975. i sačuvalo je svoj proizvodni program.