Organizatori Četvrtog Internacionalnog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva “Juventafest”, predstavili su program i učesnike najposjećenijeg festivala za omladinu i djecu u Bosni i Hercegovini. “Juventafest”, koji će se održati od 10. do 14. septembra 2016. godine, u Sarajevu, ugostit će mlade iz Rusije, Norveške, Austrije, Grčke, Tadžikistana, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore, BiH…

“Ove godine, publika će imati priliku da vidi osam predstava, potpuno stilski i žanrovski različitih, nastalih u sasvim drugačijim produkcijskim uslovima, i ono što je jako zanimljivo i što nas posebno raduje, većinom u manjim sredinama”, najavili su na konferenciji za medije organizatori festivala”Juventafesta”, selektorica programa Asja Krsmanović, direktorica festivala Jasna Diklić i producent Ishak Jalimam.

Iako i formalno i sadržajno različite, sve predstave krasi izuzetno zrelo promišljanje stvarnosti. Dok jedan dio selekcije odlikuje veoma angažiran pristup važnim društvenim temama, drugi dio je, čak pomalo eskapistički, u njemu srednjoškolci, bježeći od svijeta koji ih okružuje, stvaraju sebi neku bolju i ljepšu stvarnost.

Srednjoškolci iz Druge gimnazije iz Maribora su se vrlo ambiciozno i veoma uspješno uhvatili u koštac sa Orvelovom „Životinjskom farmom“, a rezultat je vizuelno atraktivna, rediteljski precizna i glumački ujednačena postavka. Pozorište iz Čakovca dolazi sa adaptacijom romana „Djeca s kolodvora Zoo“, gdje energičnom igrom i zanimljivom scenskom postavkom pokazuju da suvereno vladaju materijalom. Veliki kotorski ansambl grupe “Prazan prostor” izvest će predstavu „Bog“ po istoimenom tekstu Vudija Alena.

Jedina bosanskohercegovačka predstava u ovogodišnjoj selekciji je predstava „Virus“ bijeljinske gimnazije „Filip Višnjić“, gdje se tematizira život čovjeka oboljelog od HIV-a, izbjegavajući stereotipe i uspješno pokušavajući da se da slojevit prikaz problema.

I dok prve četiri predstave odlikuje bavljenje angažiranim temama, ostale predstave ističu se u pokušaju da se pozorišnim sredstvima izgradi jedan drugačiji svijet, u kojem vladaju potpuno druga pravila. Predstava Plesnog foruma Celje “N.A.G.“ vizuelno je minimalistička, a akteri dominiraju vještinom savremenog plesa kroz koji pokušavaju pokazati slojevitost identiteta i odnos pojedinca prema vlastitom tijelu. Iz norveškog grada Bergena, dolazi teatarska trupa „Global teater“ sa predstavom „Alice, who the f*** is Alice“,  uvijek aktuelnom adaptacijom Kerolovog romana, koju izdvaja maštovita scenska postavka i dobro uigran ansambl.  Teatarski studio „Mueli“ iz Tule u Rusiji doslovno stvara svoj mali svijet kroz pantomimu u predstavi „Upside down! The reverse side of the Earth“, svijet kojim dominiraju neka čudna bića koja svojom lakoćom bivanja šire osjećanje sreće i smisla.

I posljednja predstava koju ne možemo lako svrstati ni u prvu ni u drugu kategoriju, jer postoje podjednaki argumenti za oboje, stiže iz Bečeja, a riječ je o Joneskovoj „Ćelavoj pjevačici“, izuzetno dobro uigranoj sa energičnim i šarmantnim ansamblom i vrlo originalnim rediteljskim rješenjima.

Nadam se da ćete uživati u predstavama, podjednako kao što oni koji ih izvode uživaju u svom bivanju na sceni i da ćemo i ove godine uspješno učiti jedni od drugih i skupa se radovati svijetloj (teatarskoj) budućnosti!

Predstave dramskih srednjoškolskih grupa će biti igrane u Međunarodnom centru za djecu i omladinu  Novo Sarajevo i na Akademiji scenskih umjetnosti, a prvonagrađena predstava će se uvrstiti u program ovogodišnjeg Međunarodnog teatarskog festivala MESS.

Izvor:Tačno.net