Domaćica na Božić ujutro ustaje rano, prije zore, da umjesi česnicu. Česnica se ne pravi sa kvasom, nego se tijesto umjesi samo od brašna i vode, i prije pečenja se premazuje pretopom (masnoća u kojoj se pekla zaoblica).

U tijesto se stavlja metalni novčić (nekada se stavljao zlatnik). Za onog ko ga pronađe važi da će imati para i živjeće u blagostanju tokom cijele sljedeće godine. Pored novčića u česnicu se zamjese i drugi sitni dijelovi drveta. Sve te dijelove drveta priprema domaćica izrezujući ih pažljivo nožićem od prvog komada badnjaka odnosno prve trijeske koja se odlomi prilikom sječe badnjaka. Taj dio badnjaka naziva se kajmak. Takođe u česnicu se zamijesi i zrno pasulja i ekser. Svaki od tih malih predmeta koji budu pronađeni u česnici imaju posebno značenje.

  • Badnjak-ko nađe drvce koje predstavlja badnjak naradnu godinu će biti domaćin u kući,
  • Krov-ko nađe drvce koje predstavlja krov u narednoj godini bi trebao da dobije svoj dom,
  • Jaram-ko nađe drvce koje predstavlja jaram u toj godini će imati mnogo radne snage, mnogo volova, stoke..
  • Ručica-ko nađe drvce koje predstavlja ručicu u toj godini bi trebao da ima mnogo krava, a samim tim i mlijeka,
  • Zrno pasulja-ko bi u pogači našao zrno pasulja u toj godini bi imao mnogo stoke, ovaca i jagnjadi,
  • Ekser-ko nađe ekser u toj godini će imati mnogo konja i zaprežnih kola.

Djeci lomljenje česnice predstavlja posebnu radost i sa velikim nestrpljenjem očekuju da vide koji su predmet dobili u svom komadu česnice. Posebno je važno da se česnica ne siječe nožem, već da svako lomi svoje parče rukama.

Pogača se peče u šporetu u kome je u vatru naložen Badnjak. Na Badnje veče obično djeca ili domaćin unose tri puta zaredom po jedno drvo, popolovljenu cjepku Badnjaka. Pri tome osoba koja unosi i ukućani se međusobo posipaju žitom izgovarajući „dobro veče, srećno Badnje veče“.

Kod nas se česnica priprema na sljedeći način:

Sastojci:

1 kilogram brašna

Voda

So

Ulje

Priprema:

Od vode, brašna, sa malo soli i ulja zamjesi se tijesto. Tijesto se premjesi par puta, premaže sa pretopom (može i sa masti ili margarinom). Formiramo oblik za tepsiju koju imamo i pečemo oko sat vremena.