Jedna od najutjecajnijih osoba 20. stoljeća Coco Chanel rođena 19.8.1883. Imala je kreativne snage najmanje za dva života – za njezin, i za život njezine produžene ruke, Karla Lagerfelda, koji njezine modne poticaje prevodi u Chanel za 21. modno stoljeće.

Coco Chanel. Te nas dvije riječi odmah asociraju na modu, žene i Pariz! Gabrielle Chanel, poznatija kao Coco, bila je briljan­tna modna dizajnerica koja je pokrenula revoluciju u odijevanju žena. Pola stoljeća nakon smrti u svom apartmanu pariškog hotela Ritz, Coco Chanel i dalje nadahnjuje mnoge diljem svijeta. Njezina ostavština mnogo je veća od promjene pogleda na žensko tijelo. Snažan karakter, sposobnost da se nametne u muškom svijetu i nepokolebljiva odlučnost, bogatstvo su njezine osobnosti i potpis za vječnost.

Otac nije imao volje brinuti o njoj pa ju je bešćutno ostavio u sirotištu. Redovnice su odlučile djevojčicu naučiti šivati, vjerovatno kako bi znala nešto raditi kada jednog dana ode iz samostana. Kako je bila vrlo talentirana, a i znala je ostaviti dojam na ljude oko sebe, posebno na muškarce, brzo je napredovala. Otvorila je trgovinu sa šeširima koja je toliko dobro poslovala da se ubrzo preselila u prestižni dio Pariza. Kako je vrijeme prolazilo promijenila je ime i nazvala se Coco (pravo ime joj je Gabrielle Chanel). Prema jednoj teoriji to ime je zapravo bio nadimak koji je dobila dok je kratko pjevala u kabareima, a po drugoj se radi o slovima (CC) koje je gledala na prozorima samostanskog sirotišta što ju je navodno inspiriralo na Coco.

Coco je oslobodila žensko tijelo, dopustila mu da nosi hlače, izmislila najpraktičniju stvar na svijetu poput male crne haljine i kostimića od rahlog tvida kojeg su do kraljevskih modnih visina uzdignuli ukrasni zlatni gumbi, u međuvremenu odbačeni kao kič.

Francuska novinarka Aurélie Godefroy vodi vas u svijet slavne Mademoiselle kako bi iz svake od nas izvukla ono najbolje. Coco Chanel nije bila samo žena koja je započela modnu revoluciju dizajnirajući hlače za žene nego je bila i fe­ministica, avangardna, inovativna, hrabra i uspješna žena sa stilom. Saznajte kako životne lekcije jedne od najutjecajnijih osoba dvadesetog stoljeća možete primijeniti i u svom svakodnevnom životu i postati inovativna, chic, hrabra i uspješna žena poput nje.

U ovoj knjizi u izdanju VBZ-a Coco Chanel može biti vaša osobna trenerica. Pronaći ćete sve životne lekcije kultne francuske dizajnerice. Uživjate. Mene je nadahnula i zabavila!