Ja i djeca slavili smo sve praznike, i Bajram i Uskrs. Jedino je srednja ćerka budista. Ne znam da li je to faza u pubertetu, ali mi ne smeta, kaže Bregović

brega2

edan od najpoznatijih muzičara na svijetu, potiče iz Sarajeva, pjevao je “Jugoslavijo, na noge… “, živi u Parizu, voli Beograd i uvijek mu se vraća, obožava Split, Zagreb, Slavoniju, odakle mu je otac…

Goran Bregović zato ovih dana pred praznik kaže da slavi sve što se i slavi u zemljama koje su nekada bile u jednoj državi.

“Moj otac i mati su bili komunisti, tako da se u mom domu nisu slavili vjerski pramici, ali iznad mene je živio pravoslavni pop, tako da sam uvijek imao jaja za Uskrs. A istovremeno sam bio u takvom komšiluku da sam za Bajram uvijek slao komšijama kurban, to je meso od ovna koji se kolje za Bajram. Tako da sam tog dana i dobijao kurban. Bez obzira što sam bio u jednoj takvoj kući, Bog mi je redovno slao signale”, priča Brega za “Blic”.

On kaže da su mu djeca nekad bila hrišćani, a nekad muslimani – u zavisnosti koji je praznik.

Moja djeca kada su bila mala ona su u vrijeme Bajrama bili muslimani jer su se tada dobijali pokloni, a za vrijeme Božića i Uskrsa su bili hirišćani jer su i tada poklone dobijali.Sada više ne znam šta slave. Mislim da je samo srednja, koja je sada u pubertetu – budista. To mi, naravno, ne smeta. Moja deca će biti Francuzi, mada vole da dolaze u naše krajeve i imaju drugarice ovdje. A za suprugu i mene je kasno, nas dvoje ćemo uvijek biti naši. Liječeni naši. Teško je u životu se od toga izliječiti.”

Bregović smatra da djeci treba omogućite da imaju slobodu izbora. “Ostavljam im slobodu da li će biti religiozne ili ne”, kaže Bregović, koji sebe i dalje smatra Jugoslovenom.

Kada vam se zemlja rasturi onda lako ustanovite da vaša domovina nije geografska, političa. To je prostor u kojem vaša duša stanuje. Ja trenutno nemam problema što moram da pokazujem pasoš lijevo-desno. Jedino što mi je nezamislivo da u Beogradu, Zagrebu ili Sarajevu spavam u hotelu, pa svuda imam kuću.”

Kaže da je i pored super-uspješne karijere uvijek nastojao da što manje propušta važne datume u životu svojih ćerki.

Ali znate kako kažu: ne možete i da stisnete i da prdnete. Imao sam svirke u Kazablanki, Meksiko Sitiju, Santjago de Čileu… I vratio sam se za Uskrs u Beograd! Sa Dugmetom sam krajem novembra u Areni.”

 

Počeo u striptiz baru

“Nisam siguran da me kroz život vodio plan. Nekako je sve išlo samo od sebe. Slučajno sam počeo kao muzičar u striptiz baru. Lako sam mogao ostati striptiz muzičar cijeli život, žene su lijepe, lova dobra, bilo je primamljivo… Onda sam studirao filozofiju, trebalo je da postanem profesor marksizma, a onda sam na četvrtoj godini napravio prvu ploču ‘Dugmeta’ i sve je otišlo na drugu stranu. Da nije bilo toga, danas bih bio profesor. U jednom trenutku kupio sam kuću na Braču i odlučio da ostavim muziku. Počeo je rat… Ponovo početak u Parizu i to se ispostavilo nešto najbolje što mi se dogodilo. Nije tu bilo neke moje svjesne vjere u mene samoga, ali ako me je vodila božja ruka, dobro me je vodila.”

Izvor: Mondo