b_200_150_16777215_00_images_kultura_2016-02_bozoUmjetnik iz Bosne i Hercegovine kojeg nerijetko mediji predstavljaju kao “bosanska Končita”, Božo Vrećo, gostovaće u tivatskom Centru za kulturu 12. marta. Koncert počinje u 20 sati.

Božo Vrećo je interpretator sevdalinki. Rođen je 1983. godine u Foči, a sa 27 godina odlučio je da se bavi pjevanjem isključivo sevdalinki sa čijim se junacima poistovjećuje. Samouk je, a glas vježba prateći instruckcije na internetu.

Odrastao je sa mnogo emocionalnih ožiljaka i neprihvatanja u sredini.

U Sarajevu je počeo da nastupa u ugostiteljskom objektu “Velike daire”,  gdje su nastupi bili eksperiment i kako kaže “dokaz da ako posjedujemo ljubav, talenat i vjeru u nešto to se onda i ostvari”.

Godine 2013. sa ansamblom Halka snimio je album kada  zvanično kreće njegova karijera.

Nakon dva albuma sa Halkom, snimio je solo album “Moj sevdah” koji spada u akapela sevdah, tj. način pjevanja bez pratnje instrumenata. Album se sastoji od 17 pjesama.

Princ-sevdaha-Bozo-Vreco-premijerno-pred-rijeckom-publikom_ca_large

Osim sevdaha, uživa u džezu, bluzu i soulu pa se trudi da njihove elemente unese i u svoju interpretaciju.

Osim pjevanja, Božo ima i specifičan način oblačenja. Nastupe započinje u elegantnim muškim odijelima, a zatim se presvlači u raskošnu haljinu i nosi veliki broj ogrlica. Na taj način može u potpunosti da se uživi i u muške i u ženske tekstove jer smatra da su svi ljudi i jedno i drugo, ali to ne mogu da iskažu zbog porodice, posla, karijere i drugih okolnosti.Jedini je koji danas piše i unapređuje sevdalinke, a njegova djela su dio filmova i pozorišnih predstava.

Kaže da ne pripada samo jednoj religiji, već svim religijama Bosne i da veruje u Boga.U slobodno vrijeme se bavi poezijom, slikarstvom, dizajnom, planira putovanja, a ranije je radio i kao profesor. Trenutno živi u Sarajevu.

Božov četvrti album bi trebalo da izađe tokom 2016. godine.