Zajedno smo bolji, zajedno smo jači

Psihologiju sam diplomirala 2010. godine na Filozofskom fakultetu u Banjaluci. Nakon toga, radila u predškolskom i srednjoškolskom obrazovanju, te bila uključena u nekoliko volonterskih angažmana koji su se uvijek ticali djece.Majka sam troje mališana.

Ideja je nastala u ličnoj potrazi za smislom. Iako su djeca nekim dijelom smisao našeg života, a njihovo vaspitanje naš glavni zadatak, osjećala sam da u mojoj svakodnevnici i poslu od 9 do 5 nešto nedostaje.

Lično meni je nedostajalo vremena za moju djecu. Nedostajalo mi je čak i vazduha, kretanja, slobode, prilike da upoznam stvarni svijet koji nas okružuje i čiji smo mi u suštini dio. Nedostajalo mi je selo gdje bih odvela svoju djecu, ali ne kao turiste ili kao u posjetu zoološkom vrtu, već negdje gdje bi se oni osjećali kao dio cjeline. A onda sam poželjela da ne budu samo moja djeca privilegovana za tako nešto, jer je to koncept koji svako dijete po prirodi treba. Zato sam odlučila da “siguran” posao, koji je za mene postajao besmislen, zamijenim misijom da našu djecu ozdravimo, osnažimo i učinimo  srećnijima.

Udruženje Mali istraživači osnovano je početkom 2023. godine. Tada smo imali samo želju i viziju. Ubrzo zatim, upoznali smo se sa Malim baštovanima, njihovim koordinatorom Petrom Nikolićem i dogovorili da počnemo sa projektom u Istočnom Sarajevu. Tako od maja 2023. godine u dvorištu osnovne škole Sveti Sava imamo bašticu za djecu uzrasta 3-10 godina, koju djeca sama održavaju i uzgajaju svoje povrće, cvijeće, ljekovite trave. Projekat Mali baštovani je podržan od Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske, te su radionice za svu djecu besplatne.

U međuvremenu, zahvaljujući Opštini Istočno Novo Sarajevo, koja je prepoznala našu ideju, na korištenje smo dobili Mali dom u sklopu amfiteatra Beli Vuk na Tvrdimićima. Taj dom smo skromno, ali dovoljno opremili, po našem ukusu, te tu održavamo naše izlete i  radionice domaćinstva. Djeca uživaju da sama pripremaju obroke, održavaju dom urednim i toplim. Zasad organizujemo izlete u dane vikenda, a kada bude raspust bićemo otvoreni i radnim danima.U planu imamo i dvodnevne/vikend izlete (sa noćenjem) pa i kamp  varijante od nekoliko dana.

Cilj nam je da djeca nauče da provode vrijeme u prirodi, bez telefona, televizora.., da nauče da prepoznaju biljke, da ih znaju imenovati, da znaju njihovu primjenu. Da se ne plaše buba, pauka, pa ni krpelja i zmija, jer će naučiti kako da se zaštite od njih. Da upoznaju prirodu kraja odakle su, njegova sela, njegovu klimu. Da su fizički aktivni i što više na čistom vazduhu. Da nauče da rade, da im se dopusti i da uzmu nož da bi pripremili sebi obrok ili sjekiru da bi mogli da nalože vatru. A kroz sve to da nauče biti dobri drugari, da spoznaju svoj unutrašnji svijet, svijet emocija.

 Krajnja slika Malih istraživača bila bi jedna kuća u selu puna djece, okružena baštom, voćnjacima i svim domaćim životinjama. Bila bi to bajka za djecu u njihovo slobodno vrijeme. Tamo gdje bi se neformalno vaspitavali i obrazovali.  Dotad, imamo puno malih  ciljeva koje planiramo da ostvarimo već u ovoj godini. Sve one koji misle da bi na neki način mogli da doprinesu našem radu, pozivamo da nam se jave. Kako dječija pjesma kaže: zajedno smo bolji, zajedno smo jači.