CLANICABIHSpecijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark očekuje da će BiH za 10 godina biti punopravna članica EU ili blizu tog cilja.

“To kažem jer, zapravo, ne postoji drugi put. Hrvatska je sada članica, Srbija je na tom putu, isto je i sa Crnom Gorom”, rekao je Wigemark, ističući da prečica za BiH na putu ka EU ne postoji.

Prema njegovim riječima, da bi BiH prešla u novu fazu sa EU potrebno je da u narednih mjesec-dva ispuni uslove koji su joj postavljeni, nakon čega će Savjet EU zatražiti od Evropske komisije mišljenje o zahtjevu za članstvo.

“Ako proces započne ovog ljeta, onda se analiza može očekivati u sljedećoj godini”, rekao je Wigemark za Večernji list BiH, dodajući da će se u kontekstu analize rješavati i pitanje sprovođenja odluke Evropskog suda u Strazburu u slučaju “Sejdić-Finci”, te druga važna pitanja.

Govoreći o mehanizmu koordinacije, koji je jedan od uslova pred vlastima BiH, Wigemark je naveo da mehanizam koordinacije ne uzurpira bilo čija ovlaštenja i nadležnosti, niti preuzima ulogu tijela za donošenje odluka parlamenata ili vlada.

“Koordinacija nije centralizacija, nego pronalaženje zajedničkog stava koji će onda biti predstavljen EU”, napomenuo je Wigemark, koji je i šef Delegacije EU u BiH.

Wigemark vjeruje da će tokom predstojećeg slovačkog predsjedavanja EU BiH biti prioritet, ističući da to treba iskoristiti.

Izvor:Fokus