Na teritoriji Grada Beograda spomenik će dobiti ruski kosmonaut Jurij Gagarin, dok će park dobiti ruski hor “Aleksandrov”, kao i Gavrilo Princip, rekao je gradski menadžer Goran Vesić.

Vesić je rekao da će više odluka o imenovanju ulica i trgova na teritoriji Beograda biti donijeto sutra na sjednici Skupštine grada Beograda.

On je za “Sputnjik” izjavio da će u Beogradu, na Vračaru, svoju ulicu ponovo dobiti i ruski diplomata Nikolaj Hartvig, čovjek koji je preminuo od srčanog udara kad mu je austrijski poslanik potvrdio da će Austrougarska napasti Srbiju.

Bivši Finansijski park na Savskom vencu, gdje se nalazi spomenik Gavrilu Principu dobiće ime Park Gavrila Principa, bivši Devojački park koji se nalazi pored stare zgrade parlamenta, gdje je spomenik caru Nikolaju Romanovu zvaće se Park “Aleksandrov”, u čast poginulim članovima tog hora.

Na teritoriji Beograda spomenik će dobiti i Janoš Hunjadi, poznatiji kao Sibinjanin Janko, a ulice će dobiti i Olivera Marković, Živan Saramandić, Svetozar Miletić, Milan Kašanin, Vuk Bojović, te Mihailo Mika Janković.

“Reč je o ljudima koji su bili učesnici društvenog života u Beogradu i Srbiji ili su zadužili Srbiju i čovečanstvo, kao što je slučaj sa Gagarinom”, dodao je Vesić.

On je istakao da je Gagarin, koji je posjetio Beograd za svog života, kao prvi čovjek u svemiru zadužio čovječanstvo i da ima smisla da u Srbiji dobije svoj spomenik, koji će biti podignut na Novom Beogradu, u Ulici Jurija Gagarina 155.

Što se tiče hora “Aleksandrov”, Vesić podsjeća da su oni nekoliko puta gostovali u Beogradu, punili sale i držali divne koncerte na kojima su pjevali srpske pjesme.

“Očekujemo da će novi hor `Aleksandrov` tokom ove godine gostovati u Beogradu tako da će to biti prilika da se na neki način promoviše taj park”, dodao je on.

Kad je riječ o Nikolaju Hartvigu, Vesić je napomenuo da je on za vrijeme Kraljevine Srbije 1909. godine postao ruski poslanik u Beogradu, te da je bio veoma blizak prijatelj tadašnjem predsjedniku srpske vlade Nikoli Pašiću i smatrali su ga velikim prijateljem Srbije, što je zaista i bio.

Vesić je dodao da je Hartvig kao čovjek mnogo pomagao Srbiji u Balkanskim ratovima i njegova smrt je bila veliki gubitak ne samo za Rusiju, već i za Srbiju, te naveo da će Hartvig dobiti ulicu koja će biti dio Dubljanske ulice koja počinje od Čuburske, sve do Ulice Maksima Gorkog.

Izvor: Nezavisne