Beograd – Vojni analitičar Miroslav Lazanski smatra da bi za Srbiju bio isplativ dogovor o isporuci iz Rusije šest borbenih aviona “mig- 29” i kontingenta oklopnih vozila.

Lazanski za “Sputnjik” kaže da sa šest ruskih “migova” i četiri već postojeća Srbija neće imati ni jednu cijelu eskadrilu, ali da je i to bolje nego ono što sada ima.

On napominje da su ti avioni već letjeli i mogu da lete još određeni broj godina, “a ako ih Rusi još malo remontuju to bi bilo kao da ih Srbija kupuje po punoj cijeni za polovne avione, dakle, više od 100 miliona dolara”.

“Ovako ćemo ih dobiti, uz remontnu cenu koju su oni odobrili, za 20 miliona dolara. Prema tome, Ruska Federacija planira da Vojsci Srbije pokloni najmanje 80 miliona dolara, a možda i više”, kaže Lazanski, povodom informacije da je predsjednik Rusije Vladimir Putin odobrio Srbiji isporuku šest “migova 29” i kontingenta oklopnih vozila.

On ističe da je veoma dobro da Srbija dobije te “migove” i zato što bi piloti nastavili da treniraju na avionima iste generacije.

“Svestan sam da taj broj aviona ne obezbeđuje adekvatnu snagu za rat, ali jeste dovoljan za kontrolu vazdušnog prostora i da koliko-toliko držimo paritet sa susednim državama”, izjavio je Lazanski.

“Večernje novosti” juče su objavile informaciju o odobravanju isporuke “migova” i oklopnih vozila Srbiji, kao i da se postavilo pitanje da li je prepreka za realizaciju cijene remonta postojećih letjelica.

Kako piše list, o toj temi se iza zatvorenih vrata razgovaralo na nedavnoj sjednici Mješovitog komiteta za saradnju između Srbije i Rusije u Suzdalju, ali je tek poslije intervencije ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua cijena postala prihvatljiva za Srbiju.

Kako navodi “Sputnjik”, na sastanku mješovite komisije bilo je riječi i o nabavci protivvazdušnog sistema “buk”, ali je procijenjeno da Srbija trenutno nije u stanju da izdvoji novac za tu vrstu tehnike.

“Buk” je jedan od najpopularnijih raketnih sistema za odbranu neba na svijetu, a njegova cijena, nezvanično, iznosi oko 60 miliona dolara po jednom divizionu.

“žBukž nije jeftin, ali ipak manje košta od S-300. On bi bio veoma kompatibilan sa našim već postojećim sistemima žkub i žnevaž. Odlično bi se uklopio i Srbija bi imala dobro zaokružen sistem PVO-a”, rekao je Lazanski.

On, međutim, ističe da nije siuran da Srbija može to da plati, “a ni da Rusi to žele da poklone”.

“Ja sam dosta skeptičan, saga oko nabavke ruskog oružja traje već tri godine. Jedno vreme nismo znali šta hoćemo, jedno vreme se nismo usuđivali da od Rusa tražimo da kupimo ili dobijemo, a kada smo nadvladali strah, onda je MMF imao neke svoje zabrane”, rekao je Lazanski.

On zato ističe da bi zbog toga bio “veoma srećan” ako bi Srbija dobila bar pola od onoga što piše u novinama.

“Za sada je izvesna kupovina šest žmigovaž i tridesetak tenkova T72 b3 modernizovane verzije T72, koji je bolji od našeg postojećeg T84”, rekao je Lazanski.

“Sputnjik” navodi da vijek upotrebe lovačke avijacije Vojske Srbije ističe 2018. i 2019. godine, što znači da je posljednji čas da počne remont postojećih letjelica.

Postoje najave da će se u budžetu za 2017. godinu prvi put poslije više godina naći i novac namijenjen Ratnom vazduhoplovstvu Srbije.

Izvor: Glas Srpske