​Osim uobičajenih tretmana botoksom, jedna metoda postaje sve popularnija – tzv. bejbi ili dječiji botoks.

On bi trebalo da posluži kao čudotvorno oružje protiv bora, bez izazivanja neprirodnog efekta.

Još 1992. godine, medicinski par Džin i Alstar Karaturs otkrio je da bi neurotoksin botulinum toksin A, koji se ranije koristio za liječenje neuroloških poremećaja kretanja, mogao da smanji bore na određeno vrijeme.

Deset godina kasnije, aktivni sastojak koji kolokvijalno nazivamo botoks, dobio je odobrenje za kozmetičke svrhe. Od tada uživa neprestanu popularnost.

Šta je dječiji botoks?

Bejbi botoks, uprkos prvoj zbunjujućoj asocijaciji, nema apsolutno nikakve veze sa bebama. Umjesto toga, riječ beba označava malu količinu koja se ubrizgava tokom aplikacije.

U bejbi botoksu se koristi samo dio uobičajene količine aktivnog sastojka, koji se ubrizgava u gornji sloj kože. Osnovno mišićno tkivo ostaje uglavnom neoštećeno. Rezultat je prirodniji nego kod standardnog tretmana botoksom.

Kolika je tačno velika ili mala doza, zavisi od dubine bora i željenog rezultata.

Prirodni izraz lica očuvan je malom količinom i nježnim postupkom. Zanimljivo je i da dječiji botoks takođe može da spriječi prve bore.

Dermatolog dr Kerstin Gebhard-Šmauser preporučuje da se sa botoksom, kao preventivnom mjerom, započne u dobi od 35 do 40 godina.

“Prije svega, bore oko očiju i linije čela mogu da se smanje”, kaže ona.

Za šta se sve koristi bejbi botoks?

Korišćenje bejbi botoksa prikladno je i za bore oko očiju, na čelu, one nastale od mrštenja, zatezanja u području vrata i brade ili za lagano popunjavanje usana.

Kao glavne prednosti navodi se jeftinija i brža aplikacija, kraće vrijeme opravka i prirodniji rezultati.