Foto: National Geographic Srbija/Shutterstock

Stanovnici jednog grada u Maleziji obožavaju mačke, koje prožimaju i njihovu istoriju, ali i modernu kulturu.

Na svakom koraku u azijskom gradu Kačung ćete vidjeti mačke. Džinovska bijela mačka maše sa kružnog toka nadomak Kineske četvrti, porodica mačaka nalik robotima zuri u prolaznike u blizini džamije. Studenti pohađaju Međunarodni koledž napredne tehnologije Saravak I-CATS, lokalna radio stanica se zove Cats FM, a čak postoji i Mjau mjau kafe u kome su mace glavni domaćini.

Smješten u Gradskoj kući Sjevernog Kučinga, Muzej mačaka je bez sumnje najbolje mjesto u gradu u kojem ćete naučiti sve o mačkama i njihovoj povezanosti sa ovim gradom u Malezijskom Borneu, dijelu svijeta koje se obično povezuje sa orangutanima.

Otkrijte i Da li je ovo najhrabrija mačka na svetu?

U ovom muzeju se mogu pronaći različiti eksponati – od mumificirane egipatske mačke do savremenih slika i porcelanskih figura – od kojih su neki stari i 5.000 godina.

„Opsjednutost mačkama u ovom gradu zaista potiče od njegovog imena. Riječ kucing znači mačka na malajskom jeziku“, kaže Amir iz gradskog Muzeja mačaka.

Teorije o porijeklu imena grada

Neki vjeruju da je do sadašnjeg imena grada došlo sasvim slučajno. Naime, 1839. godine u Kačing je došao prvi radža Saravaka, Britanac Džejms Bruk. Čim je stigao u grad, upitao je kako se zove, a mještani su mislili da je aludirao na mačku koju su upravo prošli, pa su rekli da se zove Kačung. To je jedna od nekoliko teorija o porijeklu imena grada.

Drugi tvrde da je grad nazvan po drveću koje je jednom raslo u ovom području, a čiji su plodovi bili mata kuching ili voće mačje oči koje nalikuje ličiju.

Posljednja teorija govori da je neobično ime odabrano kad su stanovnici otkrili da mačke s kratkim repom žive na obalama rijeke Saravak koja protiče kroz grad.

Više od trećine regiona bi moglo da nestane do 2100. godine: Azijska država koja tone

Kačing je dom različitih populacija Malajaca, Kineza i Indijaca, kao i lokalnih plemena Iban, Bidayuh, Orang Ulu i Melanau. Mačke su važne svakom od ovih naroda. Kinezi je smatraju simbolom dobre sreće, a u islamu (koja je dominantna vera plemena u Malezijskom Borneu) su poštovane hiljadama godina.

U Borneu ih vole jer im pomažu da kontrolišu štetočine. Vlasti su 1950-ih godina pokušale da hemikalijama subziju komarce koji prenose malariju i pacove, a nakon što su hemikalije negatvino uticale na populaciju mačkaa, Birtansko Kraljevsko ratno vazduhoplovstvo je padobranima spustilo 14.000 mačaka u ruralni deo Malezijskog Borneo u misiji poznatoj kao Operation Cat Drop.

Foto: National Geographic Srbija/Profimedia

Izvor: National Geographic Srbija