Predsjednik Svjetske federacije filmskih arhiva Erik Le Roj je nakon posjete Arhivu Jugoslovenske kinoteke istakao da je ova ustanova jedna od najznačajnijih u Evropi, sa jednom od najvećih filmskih građa.

Le Roj je posjetio Arhiv povodom 120 godina od prikazivanja prvih filmova snimljenih u Beogradu i Srbiji i kazao da mu je drago što postoji međunarodna saradnja na konzervaciji filmova.

“Želim da pohvalim standarde konzervacije filmske građe koji su savršeni. Uvjeren sam u trajnost i očuvanost cjelokupne filmske građe jer sam vidio da u Arhivu pored filmova imate i plakate, scenarije i ostalu evidenciju vezanu za filmsku građu”, rekao je predsjednik Svetske federacije filmskih arhiva.

Upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke Aleksandar Erdeljanović kazao je da je Andre Kare 1896. godine snimio pet filmova u Beogradu od kojih su dva prikazana, ali se danas vode kao izgubljeni.

On je najavio da će Arhiv pokušati da pronađe izgubljene materijale za Beograd i Srbiju tako što će sarađivati sa Svjetskom federacijom filmskih arhiva.

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić rekao je da je 120 godina od trenutka kada je u Beogradu nastao i prikazan prvi film, datum koji nas obavezuje da se prisjetimo značaja, važnosti i očuvanja filma.

Izvor: N1