ALBANIA-GERMANY

ALBANIA-GERMANY

“Očekujemo cjelovito riješenje izbegličke krize na evropskom nivou, ali Albanija ne namjerava da otvori svoje granice za migrante”, kazao je Tahiri

Albanija će zatražiti pomoć država EU, posebno Italije, ako se izbeglički talas preusmjeri prema obali Jadrana nakon što je zatvaranjem makedonsko-grčke granice prekinuta balkanska ruta, izjavio je danas albanski ministar unutrašnjih poslova Saimir Tahiri.

“Očekujemo cjelovito riješenje izbegličke krize na evropskom nivou, ali Albanija ne namjerava da otvori svoje granice za migrante”, kazao je Tahiri.

Albanija neće moći sama da se izbori ako migranti krenu prema našim granicama i zatražili smo pomoć Italije, rekao je Tahiri, najavljujući za sljedeću nedelju posetu italijanskog ministra unutrašnjih poslova Anđelina Alfana Tirani.

Situacija na granici Makedonije Grčke trenutno mirna i nema priliva migranata, ocjenio je Tahiri, ali i ukazao da u slučaju da migranti počnu da dolaze, Albanija od Italije očekuje pomoć u jačanju granične kontrole i suočavanju sa bezbjednosnim rizicima koje bi donjeo nekontrolisani ulazak velikog broja ljudi, prenjela je Hina.

Vlasti u Rimu strahuju da bi moguće skretanje migrantskog talasa na jadransku rutu, najprije u Albaniju, a onda preko mora na italijansku obalu, moglo ugroziti turizam u pokrajini Pulja.

Osim od susjedne Italije, albanske vlasti pomoć u suočavanju s mogućim masovim prilivom izbeglica očekuju i od drugih država u Evropi, a o tome će razgovarati sa komesarom EU ta migracije Dimitrisom Avramopulosom koji u Tiranu stiže u petak.

(Izvor: Tanjug)