Nebo je nad Beogradom prostrano i visoko, promenljivo a uvek lepo; i za zimskih vedrina sa njihovom studenom raskoši; i za letnjih oluja kada se celo pretvori u jedan jedini tmurni oblak koji, gonjen ludim vetrom, nosi kišu pomešanu s prašinom panonske ravnice; i u proleće kad izgleda da cvate i ono, uporedo sa zemljom; i u jesen kad oteža od jesenjih zvezda u rojevima. Uvek lepo i bogato, kao naknada ovoj čudnoj varoši za sve ono čega u njoj nema i uteha zbog svega što ne bi trebalo da bude.

Ali najveći raskoš toga neba nad Beogradom, to su sunčevi zalasci. U jesen i u leto oni su prostrani i jarki kao pustinjske vizije, a zimi prigušeni tmastim oblacima i rujnim maglama. A u svako doba godine vrlo su česti dani kad se oganj toga sunca koje zalazi u ravnici, među rekama pod Beogradom, odbije čak gore u visokoj kupoli neba, i tu se prelomi i prospe kao crven sjaj po razasutoj varoši “.. Ivo Andrić

Ovako je o Beogradu pisao Ivo Andrić. O ovom gradu na dvije rijeke ispričane su mnoge priče, opjevan je u pjesmama, ostao urezan u srcima svih koji su prošetali Kalemegdanom, osvanuli na Skadarliji i prvu jutarnju kafu pili u Knez Mihalovoj. Metropola koja živi godinama, koja svjetli 24 sata vrijedna je svakog epiteta, i zato nemojte da vas dugo čeka.

image-9a08525431763b72132fc648e2fde1b439addd9f3105d3715bab6037e7320c17-Vimage-9a08525431763b72132fc648e2fde1b439addd9f3105d3715bab6037e7320c17-V

 

 

Prošetaćemo zajedno po užem centu ovog lijepog grada. Veći dio grada je moguće obići pješke. Knez Mihajlova je, prostrana, glavna ulica, koja se puno ne razlikuje ulica velikih Evropskoh gradova. Veliki brendovi, mnogo kafea, i mnogo uličnih svirača, pa tako dječak svira viloinu, malo dalje roker gitaru, zatim slijedi bend koji pravi neki mix starogradskih pjesama i zvukova harmonike.

 

 

bg 1Nezaobilazni trg Republike kojeg okružuji Narodno pozorište, Narodni muzej, mnoge druge arhitektonske građevine  a od nedavno ti je i hotel Marriott . Najpopularniji dio ovog trga je spomenik Mihajlu Obrenoviću III, nadaleko poznati –  Konj. Živopisno raskršće, mjesto sastanaka, šmekanja, poljubaca, rastanaka.

Skadarlija-BMH-4-1540x924_c

Dalje se slijedi Skadarska ulica, dužine oko 500 metara, nalazi se u najstrožem centru Beograda. Zbog blizine Narodnog pozorišta, tu su krajem 19. i početkom 20. vijeka stanovali mnogi glumci. Budući da glumci proje predstave ne jedu ništa Sakadrlija je dala priliku da kada padne tenzija i već se bliži ponoć, poslije predstave nešto prezalogaji. Skadarlija je popločana kaldrmom, kako je to bio običaj u tursko doba. Taj starinski izgled zadržan je i danas, samo je prostor između kamenja zaliven betonom.

bg 2bg 3

Jedan od najznačajnijih dijelova Beograda je svakako Kalemegdan, park, tvrđava, izletište, historijsko naslijeđe. Naziv Kalemegdan odnosi se samo na prostorni plato oko Tvrđave koji je osamdesetih godina 19. vijeka pretvoren u park. Tvrđava je bila glavno vojno uporište Beograda, a Turci su Kalemegdan nazivali i Fićir-bajir što znači “brijeg za razmišljanje”. U parku je postavljeno više spomenika poznatim kulturnim i javnim radnicima. Na Kalemegdanu su Vojni muzej, Umjetnički paviljon “Cvijeta Zuzorić”. Kad god ste ubjeđeni da ste pregledali i obišli čitav Kalemegdan uvijek vas iznenadi neki novi predio.

 

Na rijeci Savi, u neposrednoj blizinbg 4i ušća u Dunav, na udaljenosti od samo 4 km od centra Beograda, nalazi se nekadašnje ostrvo, a sada poluostrvo Ada Ciganlija. Ada Ciganlija je kulturno-zabavni centar Beograda, posebno u ljetnjem periodu. Organizuju se brojne manifestacije u kojima učestvuju najpoznatiji književnici, dramski i estradni umjetnici, kulturno-umetnička društva, horovi, orkestri i amateri iz raznih oblasti.

Na Adi Ciganliji ima i preko 50 različitih sportskih terena na otvorenom, među kojima je i golf teren i žičara za skijanje na vodi. Postoje fudbalski teren, teniski, rukometni, odbojkaški i košarkaški tereni, kao i igrališta za bejzbol, ragbi i hokej na travi. Tu su i tereni za odbojku na pjesku i akva soker, a od ekstremnih sportova: bandži džamp, vještačka stijena i peintbol. Za ribolovce tu je i jezero Ada safari. Ada Ciganlija je kulturno-zabavni centar Beograda, posebno u ljetnjem periodu. Organizuju se brojne manifestacije u kojima učestvuju najpoznatiji književnici, dramski i estradni umjetnici, kulturno-umetnička društva, horovi, orkestri i amateri iz raznih oblasti.10850685734_996f244676_b