Prijave još otvorene još sedam dana

Obrazac za online prijavu možete naći na oficijelnoj web stranici Juventafesta www.juventafest.ba.

 Sarajevo, 24.4.2018.

Ostalo je još samo sedam dana (1. maj) do isteka roka prijava za VI Internacionalni festival srednjoškolskog  teatarskog stvaralaštva “Juventafest”, koji će se od 13. do 17. septembra 2018. godine održati u Sarajevu.

Pravo učešća imaju sve dramske i pozorišne/kazališne grupe srednjih škola širom svijeta, a jedan od uslova je da svi učesnici na sceni (glumci, horovi, plesne grupe, muzičari) moraju biti srednjoškolci. Kandidirana pozorišna/kazališna predstava ne može trajati kraće od 30 minuta, dok maksimalna dužina predstave nije određena. Sve grupe su obavezne dostaviti kvalitetno urađen snimak predstave putem Wetransfer linka ili Youtube link. Snimak predstave treba da bude urađen u totalu iz jednog kadra i sa jednog mjesta bez naknadnog dorađivanja.

Najboljim predstavama, po odluci Stručnog žirija, biće dodijeljene nagrade i to:
1. Grand Prix za najbolju predstavu
2. Specijalna nagrada žirija

Treba napomenuti da organizator Festivala, Udruženje „Medija–Art“, učesnicima obezbjeđuje smještaj i hranu sve vrijeme trajanja Festivala, dok pozorišne/kazališne i dramske grupe samostalno snose troškove prijevoza.

Obrazac za online prijavu možete naći na oficijelnoj web stranici Juventafesta www.juventafest.ba.

 

Info o Juventafestu:

Internacionalni festival srednjoškolskog teatra JUVENTAFEST je nastao 2013. godine s namjerom da se ponudi kvalitetan kulturni sadržaj namijenjen mladoj publici.

U šest godina postojanja, JUVENTAFEST je okupio preko 1000 učesnika iz 12 zemalja, a njihov broj svake godine raste. U organizaciju festivala uključeno je preko 50 volontera koje čine uglavnom srednjoškolci, studenti i mladi profesionalci. U pet dana festivala, učesnici se, kroz druženje i rad, upoznaju sa različitim teatarskim modelima i prisustvuju nizu radionica iz oblasti scenskog pokreta, plesa, maske, lutkarstva i muzike koje vode stručnjaci, specijalizirani za pojedine oblasti.

Na festivalu su do sada gostovale predstave pozorišta, neformalnih grupa i dramskih sekcija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Slovenije, Švedske, Poljske, Rusije, Norveške, Mađarske i Rumunije, a festivalska aplikacija je otvorena za sve mlade ljubitelje teatra iz svih krajeva svijeta.

Juventafest nudi najbolji pregled srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva u regiji, te istovremeno doprinosi stvaranju nove teatarske publike, povezuje mlade ljude zainteresirane za teatar i nudi im mogućnost da uče i usavršavaju se kroz rad i druženje.