cosic_b.amb-potp.ugovora

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić i britanski ambasador Edvard Ferguson potpisali su danas Ugovor između grupacije Svjetske banke i opštine o realizaciji novog projekta podrške određenim administrativnim jedinicama u privlačenju investicija i podizanju poslovne konkurentnosti, vrijednosti 2,9 miliona dolara.

Ferguson je naglasio da je cilj ovog ugovora unapređenje poslovnog okruženja i ovo je prva faza zajedničkog projekta, koji će zajedno sprovesti Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, Svjetska banka u šest opština, kantona i gradova, počevši od Istočnog Novog Sarajeva i Sarajeva. On je napomenuo da će se doprinijeti i unapređenju procedura za uspostavljanje poslova imajući u vidu mladu obrazovanu populaciju u opštini Istočno Novo Sarajevo.

“Nadam se da ćemo postići veoma konkretne i praktične rezultate i da ćemo doprinijeti poboljšanju rejtinga BiH u okviru izvještaja Svjetske banke za lakoću poslovanja, što može biti jedan pokretač da se privuku investicije kako na lokalnom, tako i na međunarodnom nivou”, istakao je Ferguson. Ferguson je naveo da se BiH u tom izvještaju Svjetske banke nalazi na 175. mjestu, kada je riječ o pokretanju preduzeća.

Ćosić je istakao da će ovaj projekat znatno doprinijeti poboljšanju uslova poslovanja u lokalnoj zajednici.

“I ovo potpisivanje ugovora je znak da je opština na dobrom putu, da se razvija i da vodi računa o privrednim subjektima koji posluju na području opštine, kao i o onim koji će doći sa strane”, istakao je Ćosić i dodao da je opština danas dobila novog prijatelja, a to je britanski ambasador.

Ćosić je istakao da je opština opredijeljena da u narednih godinu dana, sa timom koji će formirati, dovede ovaj projekat do kraja i da se sve procedure i dokumentacija koja se izdaje privrednim subjektima pojednostave, odnosno da za 24 časa završe taj posao. On je istakao da će opština raditi na razvoju fizičke infrastrukture, prije svega razvoju jedne poslovne zone za domaće i strane investitore, imajući u vidu blizinu aerodroma, geografski položaj opštine, mogućnosti plasmana proizvoda.

“Potrebna nam je savjetodavna pomoć kako se prakse iz razvijenih zemalja na najbolji način mogu prenijeti u našu lokalnu zajednicu”, istakao je on i dodao da se nada da će se, po završetku ovog projekta, sve procedure znatno ubrzati i da će sve imati u elektronskoj bazi podataka. On je napomenuo da će biti razvijen i softver putem kojeg će se komunicirati sa privrednicima i izdavati sva potrebna dokumentacija, što je i cilj ovog projekta koji bi trebalo da bude završen za 12 mjeseci.

Ćosić je istakao da je opština u posljednje tri godine oko 300.000 KM uložili u podsticaj za razvoj poljoprivrede i privrede, a dio sredstava je usmjeren ka samozapošljavanju mladih ljudi.Menadžer Projekta privlačenja investicija i poboljšanje poslovnog okruženja ispred grupacije Svjetske banke Tarik Šahović istakao je da će se po završetku ovog projekta registracija i otvaranje firmi moći uraditi, u toku dana, brže i jeftinije.

“Cilj projekta je da se građanima i privredi olakša da ne moraju dolaziti često u opštinu već da putem interneta saznaju koliko nešto košta, koliko će trajati, što trenutno ne postoji”, istakao je on i dodao da se na ovaj način želi i smanjiti dokumentacija jer opština treba da bude servis građanima, a ne obratno. Šahović je istakao da je krajnji cilj da se privuku investitori, da se formira poslovna industrijska zona i profil za ivestitore, te predstavi koje pogodnosti opština nudi i slično. On je naglasio da će se ovi projekti raditi i u opštinama Pale i Sokolac i u opštinama Kantona Sarajevo, a u naredne dvije godine su u planu i druge opštine.