cosic

  • Objavio:  Miljan Rasevic

Srbi iz Istočnog Novog Sarajeva biće najveći zagovornici referenduma u Republici Srpskoj i pozvaće sve građane da ustanu i čvrsto kažu da su za 9. januar – Dan Republike, poručio je načelnik ove opštine Ljubiša Ćosić.

Povodom odluke Ustavnog suda o ukidanju 9. januara kao Dana Republike Srpske, Ćosić je istakao da su najveću cijenu stvaranja Srpske platili Srbi iz Sarajeva. I pored toga, navodi Ćosić, Srbi su sačuvali Srpsko, odnosno Istočno Sarajevo koje i dalje grade. Ustavni sud BiH utvrdio je ranije da je član Zakona o praznicima Srpske koji govori o 9. januaru kao Danu Republike neustavan, te da Narodna skupština Srpske u roku od šest mjeseci taj zakon mora da usaglasi sa Ustavom BiH.

Zvaničnici iz Republike Srpske potpisali su juče zajedničku izjavu u kojoj se navodi da će Srpska nastaviti da slavi 9. januar kao Dan Republike, kao i da će biti rađeno na donošenju zakona o Ustavnom sudu BiH iz čijeg sastava bi bili eliminisani stranci. Narodna skupština Republike Srpske ranije je usvojila Deklaraciju u kojoj se navodi da Dan Republike neće biti ukinut čak i ako Ustavni sud BiH donese odluku kojom bi ovaj praznik proglasio neustavnim.

 

 

 

 

 

Izvor: SRNA

Foto: rtrs.tv