Mendi Len Katron dokazala je da se svako može zaljubiti u bilo koga, ukoliko mu postavi ključnih 36 pitanja i izvede vežbu od četiri minut. Njen esej objavljen u Njujork Tajmsu opisuje njen pokušaj da rekonstruiše eksperiment jedne studije, koja je želela da pokaže kako se intimnost može ostvariti praćenjem određenih uputstava.

“Svako želi da bude voljen i dobije priliku da nekoga voli”, kaže Katron, koja predaje kreativno pisanje na Univerzitetu u Britanskoj Kolumbiji. “Dopala nam se mogućnost da u tom procesu ne moramo biti pasivni”.

Ona je i sama okončala 10-godišnju vezu 2011. a zatim odlučila da piše ljubavne priče i analizira kako one utiču na naš pogled na svet. Dok je istraživala tu temu, naišla je na studiju koju je pre 20 godina sproveo psiholog Artur Aron i kojom je uspeo da navede dva potpuna stranca da se zaljube jedno u drugo.

“Heteroseksualni muškarac i žena sedeli su u laboratorijii i postavljali jedno drugom seriju izuzetno ličnih pitanja. Oni su zatim u tišini gledali jedno drugo u oči tokom četiri minuta. Najzanimljivije od svega je to što su se ovi stranci šest meseci kasnije venčali”, piše Katron. Prošlog leta, razgovarala je sa kolegom s fakulteta kog je povremeno sretala u teretani i pomenula ovo istraživanje. Odlučili su da isprobaju iste tehnike.

Seli su u kafić i jedno drugom postavljali istih 36 pitanja koja su postavljali Aronovi ispitanici. Zatim su otišli na obližnji most i jedno drugo gledali u oči. Već tad su znali da su duboko zaljubljeni jedno u drugo. “Bilo je pomalo strašno, ali mi je drago što sam to isprobala”, kaže Katron, dodajući da je gledanje u oči ključno za eksperiment.

Šest meseci kasnije, ona i njen 38-godišnji partner su i dalje zajedno. Od kako je osmišljen eksperiment je korišten da zbliži ljude i to ne samo u ljubavnom smislu. Evo kojih 36 pitanja treba da postavite osobi u koju želite da se zaljubite. Pitanja postavljajte jedno drugom naizmenično. (“Partner” u nekim od pitanja je osoba s kojom razgovarate).

 

1. Kada biste imali izbor da pozovete na večeru bilo koju osobu na planeti, koga biste odabrali?
2. Da li biste želeli da budete slavni? Na koji način?
3. Pre nego što pozovete nekoga telefonom, da li ikada uvežbavate šta ćete reći? Zašto?
4. Kako za vas izgleda “savršen” dan?
5. Kad ste poslednji put pevali sebi? A nekom drugom?
6. Ako biste mogli da živite do 90. godine i zadržite um ili telo 30-godišnje osobe poslednjih 60 godina života, šta biste odabrali?
7. Da li imate predosećanje o tome kako ćete umreti?
8. Nabrojte tri stvari u kojima se slažete s partnerom.
9. Na kom delu života ste najviše zahvalni?
10. Ako biste mogli da promenite bilo šta u pogledu toga kako ste odgajani, šta bi to bilo?
11. Za četiri minuta ispričajte partneru vašu životnu priču što je moguće detaljnije.
12. Ako biste mogli da se probudite sutra sa još jednim kvalitetom ili sposobnošću, šta bi to bilo?
13. Ako bi kristalna kugla mogla da kaže istinu o vama, vašem životu, budućnosti ili bilo čemu drugom, šta biste želeli da saznate?
14. Da li imate neku želju o kojoj dugo sanjate? Zašto je niste ispunili?
15. Šta je najveće postignuće u vašem životu?
16. Šta najviše cenite u prijateljstvu?
17. Koja je vaša najdraža uspomena?
18. Koja je vaša najstrašnija uspomena?
19. Kada biste znali da ćete u jednoj godini sigurno umreti, da li biste promenili išta u pogledu toga kako živite? Zašto?
20. Šta vam znači prijateljstvo?
21. Kakvu ulogu ljubav i privrženost igraju u vašem životu?
22. Kojih pet osobina vašeg partnera smatrate pozitivnim?
23. Koliko ste bliski sa porodicom? Da li mislite da je vaše detinjstvo bilo srećnije, nego drugim ljudima?
24. Kakav ste odnos imali s majkom?
25. Navedite tri istinite rečenice koje sadrže “mi”. Na primer, “Mi osećamo da je ova soba tesna”.
26. Završite rečenicu: “Želim da sam imao/la nekoga s kim bih mogao/la da podelim…”
27. Ako planirate da postanete bliski sa vašim partnerom, recite nešto što bi on/ona trebalo da zna.
28. Recite partneru šta vam se sviđa kod njega; budite iskreni i recite nešto što možda ne biste rekli ni jednoj drugoj osobi koju ste tek upoznali.
29. Opišite partneru neki neprijatan trenutak u vašem životu.
30. Kada ste poslednji put plakali pred nekom drugom osobom? A sami?
31. Recite partneru nešto što vam se već dopada kod njega.
32. Postoje li stvari koje su suviše ozbiljne da bi se o njima zbijale šale i ako postoje, koje su?
33. Kada biste umrli večeras bez mogućnosti da komunicirate s bilo kojom osobom, šta biste želeli da ste nekome rekli? Zašto mu/joj to već niste rekli?
34. Vaša kuća i sve što u njoj imate gori. Nakon što ste spasli voljene i kućne ljubimce, imate mogućnost da spasete samo jednu stvar. Šta bi to bilo i zašto?
35. Od svih ljudi u vašoj familiji, čija smrt bi vas najviše potresla? Zašto?
36. Ispričajte neki lični problem i zatražite savet partnera kako da ga rešite. Tražite od partnera da vam opiše kako je doživeo vaša osećanja vezana za taj problem.