U nedelju ujutro 30. oktobra u 7 sati i 40 minuta, još jedan u nizu zemljotresa pogodio je središnju Italiju. Snažno podrhtavanje magnitude čak 6.9 Rihterove skale osjetio se i u Hrvatskoj, Sloveniji te Bosni i Hercegovini.

Ovo je do sada najjači udar u seriji do sada registrovanih zemljotresa. Prije četiri dana, tačnije 26. oktobra u 21 sat i 18 minuta, takođe je registrovan zemljotres iz iste žarišne zone sa magnitudom Mw=6.1 stepeni Rihterove skale.

Oba zemljotresa su se osjetila i na području BiH. Uglavnom su osjetili građani koji žive u stambenim objektima na višim spratovima sa efektom ljuljanja i njihanja visećih predmeta.

Iz ove seizmogene zone su i zemljotresi od 24. avgusta 2016. godine (epicentralna oblast gradić Amatriče) sa magnitudom Mw=6,2 stepena Rihterove skale u kojem je život izgubilo 290 ljudi, a bilo je na hiljade povrijeđenih i zemljotres od 6. aprila 2009. (epicentralna oblast Akvila) godine sa magnitudom Mw=6.3 stepena u kojem je život izgubilo 229 osoba, a preko 1200 ih je bilo povrijeđeno.

Izvor: Republički hidrometeorološki zavod RS