Putovanje u Rusiju

Moskva je grad koji fascinira svojom veličinom, predivno uređenim parkovima … svojom raskoši, ljepotom i bogatstvom te ostavlja utisak autoriteta i moći. To je gradi koji biste mogli istraživati danima i opet ne biste vidjelii sve što taj grad ima za ponuditi.

Sigurno jedno od najljepših mjesta u Moskvi je Crveni trg – jedan je od najpoznatijih trgova, ne samo Moskve i Rusije, nego i svijeta. Uz Kremlj, trg je uvršten na UNESCO-vu listu svjetske baštine. Trg se prostire na 330×70 metara te je mjesto dešavanja svih važnih državnih ceremonija.

Poznati Lenjinov mauzolej je jedna od glavnih znamenitosti na Crvenom trgu i atrakcija je koju ne smijete nikako propustiti dok ste u Moskvi. Sačuvano tijelo Vladimira Lenjina je javno izloženo još od njegove smrti 1924. godine i svake godine milijuni turista dolaze vidjeti njegovu grobnicu. Mauzolej je jedan savršen djelić ruske historije pa nemojte propustiti šansu da ga posjetite.

Poseban dio trga zauzima katedrala svetog Vasilija Blaženog , izgrađena sredinom 16. Stoljeća. Crkva ima devet kupola koje su motiv brojnih razglednica iz Moskve. Postoji legenda koja kaže da je tadašnji vladar Ivan Grozni koji je naredio njezinu gradnju,toliko želio zadržati jedinstvenost ove crkve da je nakon njenje izgradnje oslijepio arhitektu Postinka Jakovljeva kako više nigdje na svijetu ne bi mogao osmisliti građevinu sličnu ovoj crkvi.

Ulazni dio na trg zauzima Istorijski muzej koji je bogata riznica historije Rusije do 19. stoljeća. Kolekcija muzeja obuhvaća eksponate iz vremena plemena koja su naseljavala današnju Rusiju do umjetničkih djela neprocjenjive vrijednosti, od strane pripadnika dinastije Romanov.

Kremlj, kojeg s jedne strane obrubljuje Crveni trg, predstavlja utvrđeni kompleks te je danas političko i administrativno središte Ruske federacije. Prvobitno je bio središte Ruskog carstva, a od 1918. godine i središte Sovjetskog saveza. Kremlj uključuje palače, trg, park te zid s tornjevima. Uz zidine Kremlja, nalazi se i oltar domovini te vječna vatra koju čuvaju stražari u čast pobjede u II svjetskom ratu.

Moskovski metro, osim uloge najvažnijeg prijevoznog sredstva u gradu, ima i turističku funkciju jer su pojedine stanice u centru umjetnička remek djela s kristalnim lusterima, mozaicima i brončanim skulpturama. Neke od najljepših stanica su Komsomolska, Majakovska, Kijevska i stanica Slavenski bulevar.Uz tokijski, metro u Moskvi je najprometniji na svijetu. .