racija  je nedavno proslavila svoj 17. rođendan, što je odličan podsjetnik koliko dugo smo prisutni u Bosni i Hercegovini kao glas žena! Kao uvijek, shodno novim trendovima, ali i problemima sa kojima se žene susreću, uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Gracija počinje sa realizacijoma projekta simboličnog naziva – ‘2.0 Women power – we stand together!’. Ovo je nova verzija, novi način i novi ljudi, koji doprinose borbi za bolje sutra, nas žena, u našem društvu.

Žene u našem društvu često se doživljavaju kao slabe, potencijalne žrtve nasilja i one kojima je potrebna pomoć i podrška. Iako su pomoć i podrška potrebni svima u nekom trenutku, žene mogu voditi naše društvo ka boljem, a kroz zajedničko osnaživanje jedne druge mogu postati društvo u kojem se žene osjećaju jakim i otpornim na nasilje da djeluju. Gotovo svakodnevno susrećemo se s medijskim naslovima o nasilju nad ženama, brojnim oblicima diskriminacije i primjerima kršenja ljudskih prava. I često virtuelno, psihičko nasilje, uz prijetnje ženama, završavaju fatalno, iako su za ovo nadležne institucije bile pravovremeno informisane – reakcija izostane ili stigne kasno.

Nažalost, naše društvo se naviklo da je žena žrtva nasilja i samim time normaliziralo taj negativni fenomen. Nasilje u porodici je eskaliralo tokom pandemije koronavirusa, posebno u disfunkcionalnim porodicama, a nasilje se javlja i u onim porodicama u kojima nije bilo nasilja prije pandemije. Pandemija je globalno otkrila neke nove izazove, ali i izvršila pritisak na slabe tačke društva, otkrivajući zašto su žene tako ranjive i zašto je njihovo osnaživanje ključno za svako društvo. Na određeni način, toksična muškost je dio naših života, kao nešto što treba prihvatiti kao uobičajeno ponašanje. Prema našem dosadašnjem iskustvu i različitim izvorima, mnoge žene su izložene seksualnom uznemiravanju na svom radnom mjestu ne samo u privatnom sektoru, već i u javnom, o čemu smo već pisali.

Naša namjera je da osnažimo mlade djevojke i žene, da djeluju i zalažu se za svoja prava i uvjerenja, posebno protiv nasilja, okupljajući mlade djevojke i žene, ali i dječake i muškarce, uzrasta od 16 do 35 godina, iz 10 različitih zajednica za zajedničko učenje, lični razvoj, timski rad i zajedničke inicijative, jer samo zajedno možemo graditi bolje društvo!

Naš cilj je da mlade djevojke i mladiće, žene i muškarce, koji imaju malo ili nimalo iskustva u ljudskim pravima žena, uključimo u ovakve ili slične inicijative, pružajući priliku da nauče nove stvari, ali i da u praksi prenesu novostečeno znanje. Naš projekat predstavlja kombinaciju upotrebe alata, uživo i online događaja, trening za mlade i mentoring program za one koji se žele posvetiti kreiranju boljeg društva. Svi oni koji žele da doprinesu promociji ovog projekta, ali i kreiranju pozitivnih priča, zapratite nas na društvenim mrežama i #staytuned za nove sjajne prilike!