East Sarajevo, Republic of Srpska, Bosnia and Herzegovina

 135h – 18th May, 2018. 

SPEKTAKL NA OTVARAU 19. LUT FESTA

Devetnaesti međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu „Lut fest“ održaće se  od 13 – 18. maja, 2018. godine u Istočnom Sarajevu.

Ceremonija svečanog otvaranja 19. Lut festa svojim programom vodi nas kroz magično veče lutkarstva, koje lutkarskim etidama, izložbenim eksponatima, muzikom i igrom predstavlјa svojevrstan spektakl.

U programu će učestvovati umjetnici iz Bugarske, Španije , Estonije, Srbije i Republike Srpske.

„SoulMade Theatre Company“, iz  Plovdiva (Bugarska) sa etidama iz  predstave “Kabare na koncu” predstavlјa miks modernih i tradicionalnih bugarskih plesova gdje će publika imati priliku da vidi svjetski poznate likove kao što su Elvis Prisli, Kan-Kan i Pinokio.

“Igra vremena“ je jedinstven performans, sastavlјen od 7 priča.  Jednu od sedam, priču „Crv“-David Zuazola iz Španija će odigrati na cermoniji otvaranja festivala.

U zajedničkom nastupu glumica Sofija Bulanove iz Teatra Tulevski iz Estonije sa “Lutkarskom figurom klovna”- i hor „5 vrtića“ iz Istočnog Sarajeva izvešće festivalsku pjesmu „U pozorištu je praznik“.

Igra mašte i tradicije- predstvalјa neobičan  miks modernih i tradicionalnih bugarskih plesova u izvođenju glumca Janka Gadeleva iz Bugarske i naših tradicionalnih plesova u izvođenju folklornog ansambla KUD „Slavija“ iz Istočnog Sarajeva.

Izložbom “Tekstil, kao likovni medij”- kreacije za teatar, autorke Jasmine Dugić, ilustracijama i kreacijama  napravlјenih felting tehnikom proniknućemo u srž likovne umjetnosti kao dio teatra.

Svečano otvaranje festivala je 13 maja u 18,00 časova. Tog dana u 12,00 časova u Gradskom parku Gavrilo Princip biće odigrana predstava „Kabare na koncu“ pozorišta „SoulMade Theatre Company“, iz  Plovdiva (Bugarska), koja će najaviti ovogodišnji lutkarski spektakl.

Tokom šest festivalskih dana publiku u Istočnom Sarajevu očekuje trideset šest nezaboravnih događaja u takmičarskom i pratećem programu. Festival će kroz „Poetiku lutkarskog izraza“ uploviti u svijet: Princeza, Trapavih zmajeva, Avantura sa Karlsonom, Igre  vremena,  Kabarea na koncu,  Papirnog pozorišta Mačmalou, Patkice Žutkice, Kaštanke, Prodanog smijeha, Lutkarske figure klovna, s Punim jedrima.

Festivalske predstave u takmičarskom programu kroz sve elemente značajne za lutkarstvo i lutkarsku umjetnost ocjenjivaće međunarodni žiri kojim predsjedava prof. Bonjo Lungov, reditelј iz Bugarske i članovi , Živomir Joković, reditelј iz Srbije  i Mladen Janković, muzički pedagog iz Republike Srpske.

Ove godine, festivalske predstave ocjenjivaće i žiri novinara i kritike kojim predsjedava Ognjen Begović, novinar Agencije Srna i članovi Vesna Maksimović, producent i Sofija Bulanova, glumica.

Oni će se poobrinuti da izdvoje predstave ili umjetnike za   nagrade: „Magija lutkarstva Radoslav Lazić“ i „Poetika lutkarskog izraza Vojislav Vojo Vujanović“.  U Administrativnom  centaru, gradonačelnik Grada Istočno Sarajevo organizovaće prijem na kojem će se predstaviti gosti i učesnici festivala. Turistička organizacija Istočnog Sarajeva će predstaviti turističke potencijale Grada u okviru festivalskog programa za goste i učesnike festivala “Lutkarske vrteške na Ravnoj planini i Jahorini“.

Generalni pokrovitelј festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske. Festival sufinansiraju  grad Istočno Sarajevo, opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo.

Prijatelј festivala je  „N Trejd“ – Nenad Nešić, a sponzori su Turistička organizacija Grada Istočno Sarajevo, Restoran “Al Parko”, Zlatno zrno, Vrtić “Mašin svijet”, Edukatini centar “Malac genijalac”, “Bum balon”, Adiko banka, Avon, Hoteli BoB i Velјine,  Štamparija Ermeks i Marketing organizacija d.o.o. Turuntaš.

Generalni medijski pokrovitelјi festivala su RTRS i Novinska agencija Republike Srpske Srna, a medijski prijatelјi Fena, Elta TV, BNTV, BHRT i portali Sarajevo-RS, Katera info, Princip njuz.