Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković i direktor Turističke organizacije Istočnog Sarajeva Branka Spasojević dali su punu podršku organizaciji Trebević Eko Festa, koji treba da bude održan na Brusu, na Trebeviću, .

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković, na konferenciji za novinare koja je 26.07.2017. održana na lokalitetu Rekreativnog centra Brus, izrazio je zadovoljstvo organizacijom ovog događaja koji će, kako je istakao, doprinijeti dodatnoj afirmaciji i promociji Trebevića, te obogatiti turističku ponudu ovog kraja.

Vuković je istakao da se Trebević intenzivno razvija i promoviše kao vrlo značajna turistička destinacija, čemu su u velikoj mjeri doprinijele investicije privatnog sektora, što je za svaku pohvalu.

Na konferenciji za novinare istaknuto je da je razvoj ovog područja zajednički interes Istočnog Sarajeva i Sarajeva, s obzirom na to da se jedan dio Trebevića nalazi u Republici Srpskoj, a drugi u Federaciji BiH.

Predstavnici Istočnog Sarajeva i Sarajeva uključeni su u organizaciju Trebević Eko Festa, te pružaju značajnu podršku ovom festivalu muzike, kulture i umjetnosti, koji se ove godine održava prvi put, istaknuto je na današnjoj pres konferenciji, kojom je označen početak promotivne kampanje Trebević Eko Festa.

Na današnjoj konferenciji za novinare govorili su i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo Nermin Muzur, te predsjednik Udruženja Trebeko Željko Antonić, organizator Trebević Eko Festa.

Trebević Eko Fest je prvi takav festival koji će se održati na području koje administrativno pokrivaju gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo. Kao jedinstven proizvod kulturne i turističke ponude ovakav koncept ima velike šanse da zaživi i postane vrijedan element ljetnje ponude Trebevića.

Program na TEF-u počinje preko dana sa laganijim i za prirodu prilagođenim programom koji uključuje muzički program, sportski program (sportovi na otvorenom, biciklizam, paragliding, planinarenje i alpinizam…) i ekološke aktivnosti (radionice, izložbe…).

U večernjim časovima program je predviđen na jedinstvenoj velikoj drvenoj bini sa moćnim razglasom i rasvjetom, a u okviru koga će nastupati zvijezde festivala (headlineri) i ostali izvođači uz predgrupe i druge bendove. Nakon „živog“ muzičkog programa, iza ponoći, nastupaju poznati DJ-evi.

Oba dana festivala uz navedene aktivnosti će se paralelno dešavati i ostali festivalski sadržaji, od onih ozbiljnijih edukativnih, pa do raznih oblika uživanja u boravku u prirodi. Posebno pažnju ćemo posvetiti kamp zoni u kojoj je kamperima omogućeno da uz dvodnevne ulaznice besplatno postave šatore. Rest zona je dio festivala namjenjen odmoru i uživanju u dnevnim satima, gdje će biti postavljene ležaljke i mjesta za loženje vatre, uz nezaobilazan «forest bar».
Sve ovo prati i mnoštvo manjih aktivnosti različitih ekoloških, omladinskih, sportskih i kulturnih nevladinih organizacija.

Svima će Brus tih dana biti dostupan bilo da dolaze u studentskom, planinarskom ili biciklističkom pohodu ili posebno organizovanim autobuskim linijama za koje podrška stiže od gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo, koji će takođe u saradnji sa PU Istočno Sarajevo i Policijom Kantona Sarajevo obezbijediti prohodnost i sigurnost pristupnih puteva.

Izvor i foto: Grad Istočno Sarajevo