preuzeo

lfest17. Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu „Lut fest“, u organizaciji Forum teatra, otvoren je 16. maja, 2016. godine u Istočnom Sarajevu pod motom „Bukvar lutkarstva“.

 

????????????????????????????????????

Festival je otvoren predstavom „Par cipela“, Dečjeg pozorišta Subotica, u režiji Todora Valova. U okviru ceremonije otvorena je izložba  skulptura i slika Art kolonije Jahorina „Refleksija misli i osjećanja“, autora Laze Savića, koju će publika imati priliku da vidi tokom trajanja festivala. Drugog dana festivala publici se van konkurencije predstavilo pozorište iz Estonije Teatar „Tuulevski“, sa predstavom „TRI ROKENROL PRASETA“, u režiji Amele Vučenović. „Tri rokenrol praseta“ je predstava nastala po motivima poznate bajke “Tri  praseta”, bazirana na engleskom folkloru, ali prikazana na potpuno nov i moderan način. Vodeća ideje predstave je  da dobro pobjeđuje zlo, ali bez nasilja, kroz muziku i druženje. Publika je imala jedinstvenu priliku da i sama učestvuje u izvođenju predstave „Običan Bob“, autora Nika Palmera, Lutkarskog pozorišta „Nojsi Oster“ iz Velike Britanije. Prvi put na festivalu publici se predstavilo pozorište uz Gruzije. Profesionalno državno lutkarsko pozorište „Batumi“ izvelo je  poznatu bajku „CRVENKAPA“, u režiji Dimitri Melie. Predstava “Crvenkapa” smještena je u sopstvenoj pozornici,   u malom koferu, u kome se nalazi i scena i zvuk i  svjetlo i predstavlja specifičan oblik lutkarskog pozorišta malih formi.

????????????????????????????????????

Drugog dana festivala odigrana je i predstava „ZLATOKOSA“ u režiji Jelene Đorđević Pozorišta lutaka iz Niša. Divna i dirljiva bajka braće Grim govori o odrastanju, želji za slobodom, upoznavanju svijeta i ljubavi. Slikovita, duhovita, poletna lutkarska igra podsjeća djecu na osnovne ljudske vrijednosti i ujedno pruža beskrajnu radost pozorišnog doživljaja.

festivalPrateći program festivala bio je u znaku radionica, predavanja i performansa. Za učesnike i goste festivala i članove Udruženja „Vratite nam osmijeh“, Istočno Sarajevo održana je Kreativna radionica, koju je vodila Ankica Avramović. dr Konstantin Karakostov, docent na NATFIZ, Sofija, Bugarska održao je Matser klas predavanje sa radionicom „Razne vrste improvizovanih lutaka“, kome su prisustvovali studenti umjetničkih akademija i gosti festivala. Glumica Pozorišta „Tuulevski“ iz Estonije je u okviru pratećeg programa festivala održala radionicu „Lut festove balon skulpture“.

Kao i prethodnioh godina, veoma važan segment festivala su i promocije izdanja iz oblasti lutkarstva i pozorišne umjetnosti.

Festival je ove godine predstavio knjigu „Put ka mome Todoru“, autorke Amele Vučenović. Knjiga je posvećena srpskom vašarskom lutkarskom teatru, jednom od „bescenzurnih“ lutkarskih teatara koji postoji u mnogobrojnim zemljama cijelog sveta, u mnogim narodima. Autorka djela je dala etnokulturni i istorijski osvrt nastanka i razvitka srpskog profesionalnog teatra i kao njegovog nerazdvojnog dijela – narodnog lutkarskog teatra „Kuku Todore“. Ona nam je razotkrila i principe svog praktičnog rada na preporodu ovog vida teatra.

Zbog velikog interesovanja Pozorište iz Niša je trećeg dana festivala odigralo još dvije predstave u repriznim terminima. Pozorište lutaka Mostar ove godine predstavilo se sa  predstavom „LJEPOTICA I ZVIJER“. „Ova bajka, koju je napisala Madame de Villenuve prije više od 250 godina, govori o preobražavajućoj ljubavi, ljubavi koja razdrma i promijeni život, kako onima koji vole, tako i onima kojima je ljubav potrebna. „Ljepotica i Zvijer“ je bajka o potrebi i želji svake ljudske duše da bude srećna. Prava ljepota je u čovjeku, u nevjerovatnoj ljepoti koja se skriva u njegovoj duši.“, riječi su reditelja predstave Todora Valova iz Bugarske.

Lut fest, u saradnji sa Turističkom organizacijom grada I.Sarajeva za goste i učesnike festivala organizuje turističku posjetu Pećine „Orlovača“ i na taj način promoviše značajne turističke potencijale grada.

Četvrtog dana festivala publici će se predstaviti pozorište iz Bugarske. Državno lutkarsko pozorište Slive odigraće predastavu „KRESIVO“, u režiji poznate bugarske rediteljke Biserke Kolevske. Priča postavlja veoma važno pitanje. Novac ili ljubav! Glavni junak je mladi vojnik koji traži svoju sreću. Na početku priče on misli da je sreća skrivena u novcu. Uz pomoć Stare vještice Vojnik dobija puno novca, ali uskoro postaje svjestan da novac ne donosi sreću čovjeku. Uz pomoć iskri starog kresiva on poziva Velikog psa – čuvara skrivenog blaga, a Veliki pas pomaže Vojniku da nađe i put do srca lijepe Princeze. Predstava je rađena  u stilu „Komedia Del Arte“. Mini teatar Ljubljana iz  Slovenije na scenu donosi poznatu bajku „Snježana“, reditelja Marela Bečka koja je oživljena   kao  duhovit i sarkastičan prikaz stvarnog stanja u svijetu, ali zadržava sve vitalne elemente poznate bajke. Bajkoviti junaci ove predstave nisu  postavljeni u  magično okruženje začarane šume, otrovnih jabuka, idilične prirode i supermoćnog poljupca. Ovog puta su situacije moderne bajke postavljene u mraku rudarskog grada, gdje  se uz pomoć savremene opreme ukazuje na ekološku krizu i nekontrolisano zagađivanje životne sredine. Ali naravno, zla maćeha, magično ogledalo, nestašni i simpatični patuljci  i spasitelj neće izostati čak ni u ovoj Snježani.

????????????????????????????????????

U okviru pratećeg programa festivala u Gradskom parku na sceni „Lutkalište“ biće organizovana radionica „Lutfestove balon skulpture“, koju vodi gost festivala Sofija Bulanova, glumica iz Estonije. Nakon toga publika će na istoj sceni imati priliku da vidi predstavu „Običan Bob“, pozorišta iz Velike Britanije.

Četvrtog dana festivala u okviru pratećeg programa festivala biće održana je promocija  knjige koja predstavlja svojevrstan bukvar bugarskog lutkarskog pozorišta, u izdanju Lut festa „Savremeno bugarsko lutkarstvo“, djelo neprocjenljive vrijednosti, autora prof. dr Radoslava Lazića.