11. Međunarodni filmski festival „Prvi kadar“-Pravi kadar

06- 10.11.2017.

Istočno Sarajevo, Republika Srpska, BiH

 

VEČERNJI PROGRAM

„POVRATAK FILMU“

U okviru 11. Međunarodnog filmskog festivala „Prvi kadar-Pravi kadar“ u večernjim terminima biće održan prateći program festivala pod nazivom „Povratak filmu“. Kroz program veoma popularnih filmova domaće i  strane produkcije, želimo da publiku vratimo filmu i bioskopu i skrenemo pažnju na neophodno otvaranje bioskopa sa stalnim repertoarom u Istočnom Sarajevu.

Na otvaranju festivala publika će imati priliku da vidi premijerno u Istočnom Sarajevu igrani film „Kozje uši“, uz prisustvo glumice Gorice Popović i autorske ekipe filma. „Ova uzbudlјiva priča govori o borbi za opstanak. Glavnu junakinju baba Stojanku, koju je živopisno dočarala Gorica Popović, sticajem okolnosti iz grada i studija, život je vratio u rodno selo. Sada, u svojim šezdesetim godinama, u južnom Banatu odgaja unuke, četrnaestogodišnju Sofiju i osmogodišnjeg Stevana, čiji su roditelјi otišli u inostranstvo trbuhom za kruhom. Sa ćerkom koja je davno otišla u Ameriku, baba Stojanka nema kontakt već godinama i pati zbog toga. Iako rođena u selu, Stojanka se ne uklapa u tipičan seoski milјe, pa će njen karakter u sudaru sa sredinom u kojoj živi dati mnogo povoda za smijeh, a film čini niz zanimlјivih situacija jer Stojanka pokušava da preživi kako zna i ume.“

Uloge: Gorica Popović, Slobodan Ćustić, Nikola Kojo, Milica Spasojević, Sergej Trifunović, Branislav Trifunović, Goran Radaković, Anđelka Prpić. Pavle Marković

Sponzor projekcije filma „Kozje uši“ je Kompanija „Zlatno zrno“, Istočno Saajevo.

 

Sledeće večeri je na programu  VEČE LAURETA, program  u okviru koga će biti prikazan izbor najbolјih dokumentarnih filmova Dragana Elčića, jednog od naših najbolјih i najnagrađivanijih dokumentarista.

Treće večeri biće održan program „U SJEĆANјE NA…“, posvjećen VELIKANIMA „JUGOSLOVENSKOG FILMA“

Novi festivalski program posvjećen velikanima domaće kinematografije, koji su obilјežili filmsku umjetnost na prostorima bivše Jugoslavije, od njenih početaka do danas.

Povodom 50 godina od prve projekcije filma „Skuplјači perja“, koji je bioskopski  život započeo na jednom od najznačajnijih festivala na svijetu, 1967. u Kanu, gde je osvojio Gran pri žirija i nagradu Međunarodnog udruženja filmskih novinara i kritičara Fipresci, a naredne godine (1968) nominovan za Oskara u kategoriji najbolјi strani film, u okviru festivalskog programa biće prikazana digitalizovana kopija ovog filma.

„Skuplјači perja“, Aleksandar Saša Petrović, 1967.

Gost: Milovan Pandurević, direktor Kinoteke RS

Program se realizuje u saradnji sa Kinotekom Republike Srpske i Jugoslovenskom kinotekom. Za ovaj program, ulaz je besplatan.

Četvrte večeri biće održana PROMOCIJA festivala: “BUCHAREST INTERNATIONAL FILM FESTIVAL“  i „TEMISOARA B-EST SHORTS“,  RUMUNIJA, Gost je Dana Dimitriu Čeleba, direktorica festivala. U okviru programa biće prikazan izbor kratkih filmova festivala.

Na zatvaranju festivala publika će imati priliku da vidi igrani film “IGLA ISPOD PRAGA”, crnogorsko-srpska koprodukcija ,reditelјski prvenac Ivana Marinovića, koji nakon svjetske premijere u Sarajevu i turneje po različitim kontinentima, te mnogih pozitivnih kritika, konačno stiže i u Istočno Sarajevo.

„Ovo je priča o mentalitetu, o borbi između tradicionalnog i modernog, o lјudskosti s jedne i bahatosti sa druge strane. Svetska filmska kritika je do sada bila jednoglasna u stavu da je Marinović ispričao priču o malom čoveku sa velikim problemima i to tako da je ovaj film u mogućnosti i da vas nasmeje i da vas rastuži.“

Glavne uloge: Nikola Ristanovski, Bogdan Diklić, Seka Sablić, Ljubomir Bandović, Dragana Dabović, Leon Lučev. Sponzor projekcije filma „Igla ispod praga“ je  „Moja radnja“.

Ulaznice su u prodaji od 01. novembra, svakim radnim danom od 12,00 do 18, 00 časova ili rezervacijom na viber 065 514 686