Dok “autobiografije” muzičara nisu ništa neuobičajeno, mnogo je teže naći nešto priznatija književna djela napisana od strane samih muzičara, bilo da se radi o njihovim životima ili je riječ o potpunoj fikciji. U nastavku vam donosimo upravo takva djela.


10. Anthony Kiedis, “Scar Tissue”

Entoni Kidis (Anthony Kiedis), iz benda Red Hot Chili Peppers autor je knjige koja nam govori o njegovom životu, dugom i teškom putu od napuštanja koledža, pa sve od zavisnosti od droge. Riječi ovog nuzičara su veoma iskrene i nude nadu za sve one koji traže inspiraciju kako bi se izliječili od bolesti zavisnosti iz one poznate jednačine – seks, droga i rokrenrol.


9. George Harrison, “I, Me, Mine”

Napisana od strane “mirnog” Bitlsa, ova knjiga nema baš previše “pisanija”, ali zato nudi brojne fotografije The Beatles ere, koje prate duhoviti natpisi i koji vam odmah daju uvid u smisao za humor Džorža Harisona (George Harrison) o kojem se rijetko govorilo.


8. Johnny Cash, “Cash: The Autobiography”

Film “Walk the Line” koji je 2005. godine osvojio Oskara, djelimično je zasnovan na ovom djelu, a u autobiografiji Džoni Keš (Johnny Cash) govori o amfetaminskoj zavisnosti, svojoj duhovnosti, kao i odmetničkim političkim pogledima na svijet, te savremenom životu i reakcijama muzičke industrije na  njegove mračne, dirljive pjesame.


7. Tom Waits, “Hard Ground”

Kombinacija poezije Toma Vejtsa (Tom Waits) i fotografija Majkla O’Brajena(Michael O’Brien) u ovoj knjizi donosi snažnu saradnju dvojice sjajnih umjetnika. Ovome definitivno ne treba ništa više dodati.


6. Nick Cave, “The Death Of Bunny Munro”

Nik Kejv (Nick Cave) je jedan od rijetkih muzičara koji se uputio na teritoriju fikcije, kreirajući roman “The Death of Bunny Munro”. Riječ je o uvrnutoj “psiho-seksualnoj” priči o putujućem prodavacu losiona po imenu Bani Manro, koja se često poredi sa djelima uticajnih autora kao što je, recimo, Kormak Mekarti (Cormac McCarthy).


5. Bob Dylan, “Chronicles: Volume 1”

Kao prvi od tri dijela memoara Boba Dilana (Bob Dylan), “Chronicles: Volume One” pokriva dolazak pjevača u Njujorku i proces koji je doveo do izlaska njegovog debi albuma. Djelo nudi veoma dobar uvid u nastanak jednog od najistaknutijih i najprepoznatljivih muzičara ikada. Dilan je koristio tehniku “toka svijesti” na mnogim mjestima, što nudi još bolji uvid u njegov stil šezdesetih, a da ne spominjemo da je baš zbog toga knjiga mnogo lakša za čitanje.


4. Keith Richards, “Life”

Kit Ričards (Keith Richards), legendarni gitarista kultnog benda Rolling Stones, poznat je kao kum rokenrol zabave i partijanja. Zli jezici bi rekli da su iznenađeni time da se Ričards uopšte sjeća kako da nešto pročita ili napiše, ali činjenica je da je on napisao neke od najzanimljivijih i najpopularnijih memoara svih vremena. Ova odlično napisana autobiografija nam ipak nudi mnogo dublji uvid u njegovu ličnost, nego onako kako se Kit uglavnom doživljava – kao čovjek sa gitarom i velikim libidom.


3. Patti Smith, “Just Kids”

Djelo govori o odnosu Peti Smit (Patti Smith) i Roberta Mepltorpa (Robert Mapplethorpe) u mladosti, prije nego što su postali “poznati” umjetnici. “Just Kids” donosi iskrenu priču o dvoje najboljih prijatelja koji obećaju da će se brinuti jedno o drugom sve dok ne dostignu svoj cilj – umjetnički uspjeh. Emocionalni, prelijep pogled na privatne živote ovo dvoje velikih umjetnika.


2. Pete Townsend, “Horse’s Neck”

Možda je pomalo neočekivano da gitarista i tekstopisac bend The Who, Pit Taunsend (Pete Townsend), odluči da svoj život stavi na papir. Još neočekivanije zvuči činjenica da je on to činio sve vrijeme, od šezdestih i sedamdesetih kada je uništavao opremu, pa sve do sada. Ova knjiga je objavljena 1984. godine, možda baš onda kada se Pit malo smirio, a sastoji se od niza kratkih priča legendarnog gitariste, koje su nastale između 1979. i 1984. Iako se smatra polu-autobiografskim djelom, to zaista nije razlog da pročitate “Horse’s Neck”.


1. John Lennon, “In His Own Write”

Iako nije tajna da je veliki Lenon (John Lennon) uživao u povremenim izletima u književnost, ova publikacija je nepoznata većini publike. Ona se sastoji od ranih književnih poduhvata, “In His Own Write” je prepuna pjesama, ilustracija i kratkih priča koje je Lenon napisao u prvom dijelu svoje karijere. Objavljena na vrhuncu “bitlmanije” 1964. godine, knjiga sadrži zaista veliki broj nadrealnih tema. U svakom slučaju vrijedi čitanja.