Međunarodni filmski festival “Prvi kadar” iz Istočnog Sarajeva tokom ovog mjeseca biće predstavljen u Srbiji i Hrvatskoj, sa ciljem promocije domaćeg stvaralaštva i edukacija mladih umjetnika, potvrdila je direktor i selektor Festivala Aleksandra Mitrić-Štifanić.
“Naš cilj je i da stvorimo platforme za razvoj kinematografije Republike Srpske i BiH, putem školovanja publike i organizovanjem filmske škole `Prvog kadra`”, rekla je selektorka i potvrdila da je u toku selekcija filmova za takmičarski program 10. Festivala “Prvi kadar”, koji se ove godine održava od 6. do 12. novembra u Istočnom Sarajevu.

Ona je precizirala da će od 4. do 9. avgusta polaznici Filmske škole “Prvog kadra” učestvovati na 10. Međunarodnoj koloniji animiranog filma za djecu i mlade, koja se održava u okviru Međunarodnog festivala animiranog filma “Konstantinov zlatnik” u Nišu.
Na koloniji će učestvovati i polaznici iz Poljske, Bugarske i Srbije, a predavači će biti Joana Polak iz Poljske i Radostina Nejkova iz Bugarske. Filmovi nastali u Nišu biće prikazani u okviru programa `Kids festa` na 10. „Prvom kadru“, najavila je Štifanićeva.
Pored toga, u okviru “Dalmacija film festivala”, Međunarodnog festivala dokumentarnog, igranog i promotivnog filma koji se održava u Omišu od 19. do 21. avgusta, biće prikazan izbor najboljih filmova nagrađenih na “Prvom kadru”.
“Na ovaj način naš festival će predstaviti svoj program, promovišući filmsko stvaralaštvo Republike Srpske”, naglasila je Štifanićeva

“Prvi kadar” će ove godine započeti saradnju sa “Festivalom glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma” u Nišu, koji će biti održan od 20. do 26. avgusta, a već ima i uspostavljenu saradnju i sa festivalima u BiH, stvarajući na taj način dobru platformu za razvoj kulture i domaće kinematografije.

U okviru “Sarajevo film Festivala 2016″, koji se održava u Sarajevu od 12. do 14. avgusta, Štifanićeva će učestvovati na radnom sastanku Udruženja filmskih radnika BiH, na kome će bitirazmatrane mogućnosti za bolju podršku i razvoj festivala u BiH.

Izvor: ekulturars.com