Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski i administrator Mitropolije dabrobosanske Grigorije i načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić potpisali su danas, ugovor o osnivanju i zajedničkom upravljanju Pravoslavnim obdaništem ”Patrijarh Pavle” u Istočnom Novom Sarajevu.

Skupština opštine Istočno Novo Sarajevo, na osnovu odluke Upravnog odbora Mitropolije dabrobosanske, u septembru 2016. godine, donijela je Odluku o osnivanju i zajedničkom upravljanju obdaništem ”Patrijarh Pavle”.

Vladika Grigorije je rekao da je njihov zadatak da se brinu o ljudima koji budu brinuli o djeci, jer se tako ulaže u budućnost.

”Naš zadatak će biti da brinemo o ljudima koji budu brinuli o našoj djeci jer time ulažemo u našu budućnost. Mogu slobodno reći da sam presrećan što sam ovdje i što sam imao priliku da potpišem jedan ovakav dokument, jer ćemo zajedno da radimo u jednoj ustanovi koja će nositi ime jednog divnog čovjeka, koji je, iako je imao više od devedeset godina, najviše ličio po svojoj bezazlenosti na dijete, a to je naš patrijarh Pavle”, rekao je vladika Grigorije.

Istakao je još da je Patrijarh Pavle dolazio u Istočno Sarajevo kada je bilo najteže, te da je srećan što obdanište nosi njegovo ime jer će on biti zaštitnik naše djece.

”Prvo da se zahvalim vladiki Grigoriju episkopu zahumsko-hercegovačkom i administratoru Mitropolije dabrobosanske, što je od samog početka bez puno komplikacija, sa jednom jednostavnošću prihvatio da Srpska pravoslavna crkva bude suoosnivač zajedno sa opštinom Istočno Novo Sarajevo, čime smo došli do jedne forme koja se zove Pravoslavno obdanište u Istočnom Novom Sarajevu”, rekao je načelnik Ćosić.

Načelnik je istakao da će se već sljedeće sedmice podnijeti zahtjev Ministarstvu prosvjete i kulture RS, za registraciju predškolske ustanove nakon čega će obdanište krenuti sa radom.

”Ja se nadam da će u ovoj opštini broj djece iz dana u dan da raste. Mi smo jedina opština u Republici Srpskoj sa pozitivnom stopom nataliteta i želimo da tako i ostane, jer djeca su naša jedina garancija za uspjeh, kako naše opštine tako i Republike Srpske”, rekao je načelnik Ćosić.

Načelnik je podsjetio da je u izgradnju i opremanje obdaništa uloženo milion KM, od čega je predsjednik Republike Srpske donirao 400.000 KM, a ostatak je obezbijedila opština Istočno Novo Sarajevo. On je dodao da je obdanište površine 700 kvadratnih metara, kapaciteta 80 predškolske djece i 20 u jasličkom dijelu.

Nakon potpisivanja ugovora na prijedlog načelnika Ćosića, vladika Grigorije je obišao novootvorenu školu ikonopisanja čiji je organizator Pravoslavni centar za mlade Mitropolije dabrobosanske ”Sveti Petar Sarajevski”.