PUTIN SUSPENРусија више не сарађује са САД по питању придржавања протокола о безбедности летења изнад Сирије, потврдиле су нове анализе.

САД су оптужиле Русију да је одустала од меморандума о разумевању започевши своју ваздушну кампању у Сирији и омогућивши својим ратним авионима да спроводе „симулиране нападе“ на америчке авионе.

САД сматрају да се Русија понаша „агресивно“ и „небезбедно“ пошто је прошле недеље послала два Су-24 авиона на 9 метара од америчких разарача у Балтику, док Русија недавно постављање америчких борбених авиона близу Сирије посматра као претњу.

САД и Русија су одржали војне преговоре прошле године с циљем спречавања инцидената овакве врсте у Сирији. Као резултат тога, потписан је меморандум о разумевању у октобру који наводи да сви руски и амерички авиони треба да се држе на дистанци једни од других и да комуницирају на енглеском преко признатих радио канала.

Међутим, према речима аналитичара Кера Гилса, Русија је прекршила овај меморандум јер је „спроводила агресивне и провокативне маневре против западних авиона у Сирији“ приликом бомбардовања непријатеља Асадовог режима.

Треба напоменути да су САД, иако је меморандум потписан у октобру, већ у новембру поставиле у турску авио базу Инчирлик 12 Ф-15 авиона од којих су половина дизајнирани за борбу у ваздуху.

Русија је очигледно схватила то као потенцијалну претњу по своје ваздухопловне снаге. Гилс је рекао да су руски пилоти „вежбали агресивне маневре на америчким авионима и позиционирање за симулиране нападе“ док су се Ф-15 авиони налазили изнад Сирије.

У Сирији су до сада уништена два авиона, један руски којег је оборила Турска у новембру и један турски извиђачки авион којег је уништила сиријска противваздушна одбрана 2012. године. Сматра се да би нови инцидент обарања руског, америчког или НАТО авиона изазвао озбиљну међународну кризу.

Председник Владимир Путин је прошлог месеца најавио парцијално повлачење Русије из Сирије. Међутим, 20 руских авиона и даље редовно патролира Сиријом.

Треба напоменути и да је Русија послала и 20 хеликоптера у Сирију.

(Wебтрибуне.рс)