Иако нас од локалних избора дијели више од пола године, припреме политичких партија у Српској, увелико трају. Поготово када је ријеч о изборној комбинаторици у великим локалним заједницама.

KANDIDATI

Сви калкулишу – ко ће с ким на листу и ко ће бити њихови кандидати за прве људе локалних заједница! Чија имена би могла да освану на листама у шест градова Српске?! Ево одговора!  Владајућа коалиција до краја мјесеца искристалисаће заједничке кандидате на предстојећим изборима. Слично размишља и опозиција – један кандидат у свакој локалној заједници. Ко ће у највећем граду Српске замијенити Слободана Гаврановића? Шушка се да би власт могла да предложи СНСД-овог Игора Радојичића. – Кандидатуре су у току, до 31.марта – рекао је Радојичић. Иако се лидери НДП-а и ПДП-а Драган Чавић и Бранислав Бореновић одавно помињу као кандидати за градоначелника Бањалуке, њихове странке и СДС још не откривају ко ће бити њихов избор. – О имену и о кандидату говорићемо када за то дође вријеме, али је договор о заједничком кандидату у начелу постигнут – истакао је Драган Талић, предсједник Градског одбора НДП Бањалука. Уједињена Српска неће се, на папиру, приклонити ниједном блоку. Дилема је – за кога ће се опредијелити у Бањалуци или ће предложити свог кандидата, предсједника странке, који је у тој трци већ био. – Нисам се сам кандидовао на прошлим изборима, имао сам 100 одстотну подршку СДС-а. Нећу сам одлучивати – истакао је Ненад Стевандић, предсједник Уједињене Српске. Лидер ДНС Марко Павић планира да продужи мандат на још четири године у Приједору. Исто жели и Мићо Мићић из СДС у Бијељини. Противкандидат му је дојучерашњи страначки колега Златко Максимовић, који је обезбиједио подршку седам опозиционих партија. – Краткорочна подршка владајућих странака, не да би добили градоначелника, већ да би сада СДС-у узели посланички мандат – истакао је Мићо Мићић, предсједник Градског одбора СДС-а. Кандидат “Успјешне Српске” за градоначелника Бијељине Златко Максимовић нагласио је да је вријеме је за промјене јер су грађани Бијељине уморни од многих обећања која у већој мјери нису испуњена.

Због тога су, кажу у СНСД-у, ставили потпис на изјаву подршке Златку Максимовићу. – Нисмо кандидовали свог кандидата, него смо жељели да са ових осам странака имамо заједничког кандидата, да  грађанима понудимо то што им треба – рекао је Недељко Ћорић, предсједник ГО СНСД-а Бијељина. СНСД не крије да има намјеру да преузме власт у Добоју. Њихов кандидат, уз подршку шире коалиције, на црту ће актуелном градоначелнику Обрену Петровићу или његовом колеги из СДС-а Борису Јеринићу. – Име не можемо за сада да откријемо, док тај приједлог не прихвате наши коалициони партнери као кандидата – рекао је Владимир Ђурђевић, предсједник ГО СНСД-а Добој. Да ли ће опозиција поштовати договор о заједничком кандидату и у Требињу? У игри је поново Славко Вучуревић, а посљедњих дана помиње се и Небојша Вукановић, савјетник предсједника СДС-а. НДП је у том граду опозиција. Тако ће и остати буде ли Вучуревић поново кандидат. – Било каква подршка НДП-а Вучуревићу не долази у обзир – рекао је Слободан Шараба, предсједник ГО НДП Требиње. Ситуација је знатно неизвјеснија и компликованија у Источном Сарајеву – тамо ће грађани осим градоначелника бирати и начелнике шест општина. У Зворнику, најмлађој општини у Српској, Зоран Стевановић, спекулише се, поново ће у трку за градоначелник

 

IZVOR:RTRS