Хор Смјера за црквену музику и појање Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву серијом цјеловечерњих концерата у више градова обиљежава 15 година од оснивања. Турнеју је хор започео концертом у Саборној цркви у Сарајеву “у знак захвалности и сјећања на блаженопочившег Митрополита дабробосанског Господина Николаја”, оснивача хора. Један у низу концерата одржан је и у Светосавском храму у Фочи.

foca-koncert-duhovne-muzike

Богослужбена поезија хора Смјера за црквену музику и појање Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву одзвањала је сводовима храма Светог Саве. У првом дијелу представљена је православна духовна хорска музика, а у другом свјетовна, инспирисана углавном српском националном фолклорном традицијом.

И овог пута, под вођством професора Рада Радовића, публика је била одушевљена. Квалитетно и умјетничко извођење, савршено музички усклађени мушки и женски школовани гласови, сваку инерпретацију донијели су до савршенства. На присутне Фочаке оствили су утисак праве музичке вриједности што у вријеме индустријализације културе и њезиног бруталног медијског преношења све мање може чути.

foca-koncert-duhovne-muzike-01

 

Хор Смјера за црквену музику и појање промовише се на најузвишенији начин који је постао препознатљив не само у РС и БиХ него у цијелом свијету, каже старјешина храма Светог Саве, Ненад Тупеша.

“У низу цјеловечерњих концерата на ред је дошла и Фоча као мјесто одакле је проистекла иницијатива блаженопочившег митрополита дабробосанског Николаја прије петнаест година да се оснује камерни хор за црквену музику на Музичкој академији у Источном Сарајеву. И заиста, да је то било с благословом  и са промислом Божјим свједоче сви ови успјеси које остварује хор. Духовна музика је нешто што је засвједочено у Светом писму и многи Светописански текстови говоре о значају духовне и црквене поезије која је преточена у музику било инструменталну или вокалну и као таква саставни је дио хришћанског богослужења.”

Разноврсност хора представља својеврсни пресјек музичког стваралаштва на пољу православне духовне музике кроз вијекове.

Хор је од оснивања под вођством Рада Радовића, редовног професора Музичке академије који каже да је улога духовне музике присутна у цијелом свијету гдје се могу уочити и њене различитости.

“Улога овог хора је управо да покаже сво богатство које има жанр православне музике и које наши народи једноставно нуде и дају свјетској музици, како жанровски, тако и у националним школама по епохама. Прије свега улога нашег хора је да његујемо српску музику. Дакле ту су прије свега наши класици, Корнелије Станковић и Стеван Мокрањац и многи други. Због тога што сам студије завршио у Москви јако ми је блиска и руска национална школа и руска духовна музика.”

Професор Радовић студије је завршио на Руској музичкој академији “Гњесини” у Москви, на одсјецима за композицију и хармонику стекавши у тим областима двије магистратуре.

Izvor: Univerzitet u Istočnom Sarajevu