radovanPrvi predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić(70), kog je Haški tribunal 24. marta osudio na 40 godina robije, najverovatnije će u sledeću subotu, 3. juna, iz Haga doći u Srbiju kako bi posetio grob svog mlađeg brata Ivana i održao mu četrdesetodnevni pomen, kaže za „Alo!“ drugi Radovanov brat Luka Karadžić.

To je potvrdio i Karadžićev advokat Goran Petronijević, koji je rekao da su sve garancije za dolazak prvog predsednika RS od srpskih vlasti već obezbeđene. Karadžić će na privremenoj slobodi biti najverovatnije nedelju dana, a prvo će otići u Obrenovac, gde mu je sahranjen nedavno preminuli brat. Njemu, prema Lukinim rečima, ovaj dolazak znači mnogo, jer je smrti brata izuzetno teško podneo i od toga dana ne prestaje da plače.

– Pomen našem bratu biće sledeće subote u Obrenovcu. Mi smo optimistični i nadamo se da će Radovan doći jer je sud tražio garanciju od srpsih vlasti, dakle, ne advokati. Garancije su dobijene i ne bi trebalo da bude većih problema. Radovanu bi mnogo značilo da dođe. Bilo mu je preteško što nije bio na sahrani našeg mlađeg brata jer je bio mnogo vezan za njega. Mi smo inače porodica koja je veoma emotivna i svi smo međusobno vezani.

Snašla nas je velika tragedija, brat nam je bukavalno živ otišao u grob. Bio je zdrav, mlad i samo je odjednom umro. Otišao je veoma tiho, kako je i živeo. Ja nisam imamo srca da javim Radovanu, izbegavao sam to maksimalno. Jer sam mogao da pretpostavim kakava će mu biti reakcija. Znao sam da će to da ga dotuče. Njegova ćerka Sonja mu je javila. Morala je, saznao bi drugačije, pa bi se ljutio na nas. Veoma teško je to podneo, kažu mi da stalno plače u Hagu. Malo piše žalbu, a čim završi sa tim plače za bratom. On je mnogo patio i kada su nam umrli roditelji, a ovo ga je dokrajčilo – kaže nam Luka, koji se ni sam još nije oporavio od ovog gubitka. Ali, kako kaže, raduje ga to što će bar videti Radovana i što će svi porodično odati počast mlađem bratu.

Podsećamo, i Republika Srpska je Haškom tribunalu poslala dokumenta, koja garantuju povratak Karadžića u slučaju da mu se omogući dolazak u domovinu, preneo je „sputnjik“. Karadžić je zatim zatražio od sudskog mehanizma u Hagu dodatnih 90 dana za podnošenje žalbe na presudu zbog „neadekvatnih resursa koji su na raspolaganju timu odbrane“.

Karadžić: Besan sam kao ris!

Inače, u svom prvom intervjuu, koji je pre nekoliko dana iz Haga dao, Karadžić je naveo da je besan kao ris. – Ja sam psihički upravo onako kako bih trebao biti – besan kao ris. Kada bi bilo drugačije, tada bih bio „psihički loš“, to jest neadekvatan. Ali svakako da očekujem da budem pušten da pripremim žalbu. Već je napravljeno toliko presedana i toliko neuobičajenih postupaka, koji, ako se ugnezde kao sudska praksa u novo zakonodavstvo, ovaj svet će dovesti veoma blizu konačnog ponora. Svet ne može opstati bez pravde. Već sam izgubio dragocenih osam godina u preterano dugom suđenju. Osuđen sam za nešto što se neizbežno dešava u svakom, pa i našem građanskom ratu. Pritom i samo tužilaštvo ne tvrdi da sam ja uradio nešto loše, nego da je politika dovela do ovoga i onoga. Pa, tu politiku su kreirali oni koji drže ovaj sud i preuređuju ovaj svet- rekao je Karadžić za „Vesti“.

Izvor:Alo