Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske proglasilo je Banjaluku i Istočno Sarajevo turističkim mjestima sa cilјem uspostavlјanja centara koji će imati ulogu pokretača turističkog razvoja u Srpskoj.

Izbor turističkog mjesta vrši se na osnovu kvantitativnih i kvalitativnih kriterijuma, saopšteno je iz Ministarstva.

“Kvantitativni kriterijumi procjenjuju se na osnovu podataka o broju dolazaka i noćenja turista na području jedinice lokalne samouprave u poslјednjoj godini koja prethodi godini u kojoj se vrši proglašenje turističkog mjesta. Kvalitativni kriterijumi procjenjuju se na osnovu stepena izgrađenosti turističke infrastrukture i suprastrukture”, navodi se u saopštenju.

Banjaluka i Istočno Sarajevo poslali su zahtjev za proglašenje turističkog mjesta u kojem su, između ostalog, naveli turističku ponudu sa prirodnim vrijednostima, kulturnim dobrima, znamenitostima od značaja za turizam, te komunalnom, saobraćajnom i turističkom infrastrukturom i drugim sadržajima za smještaj i boravak turista.

Rješenja kojim su gradovi Banjaluka i Istočno Sarajevo proglašeni turističkim mjestima u Republici Srpskoj donesena su na period od pet godina, nakon čega podliježu reviziji.

iZVOR: Grad Istočno Srajevo/Srna/