Zakonom o visokom obrazovanju, čija je izrada u toku, preciznije će biti definisano obezbjeđivanje sistema kvaliteta na visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj, rečeno je večeras Srni u Ministarstvu prosvjete i kulture Srpske.

ministarstvo-prosvjete-i-kulture-rsU Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske navode da će navedenim zakonom biti razdvojene akademske i strukovne studije, te pooštren postupak osnivanja visokoškolskih ustanova i studijskih programa.Navedeni zakon biće pravna osnova za realizaciju Strategije razvoja obrazovanja od 2016. do 2021. godine.
Strategiju razvoja obrazovanja Republike Srpske od 2016. do 2021. godine usvojila je Vlada Republike Srpske i ona je u formi prijedloga upućena na razmatranje u Narodnu skupštinu Republike Srpske.

“U izradi ovog dokumenta učestvovali su predstavnici javnih univerziteta, a predstavnici svih visokoškolskih ustanova, kao i svi zainteresovani građani, mogli su dostaviti prijedloge i primjedbe na navedeni dokument Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske”, kažu u ovom Ministarstvu.
Strategiju razvoja obrazovanja Republike Srpske za period od 2016. do 2021. godine potrebno je dograditi adekvatnom ekspertskom analizom i preciznim definisanjem kriterijuma za izvođenje studijskih programa, stav je članova Rektorske konferencije Srpske.

Izvor : Srna